PIB-ul Slovaciei va avansa cu 4% in acest an, cred specialistii, dupa ce estimarile din iunie indicau o crestere de 3,2%, scrie Bloomberg. Pentru 2011, estimarile au fost revizuite de la 3,8% la 3,3%.

Slovacia, care a adoptat euro in 2009 profita foarte mult de pe urma exporturilor, astfel ca economia acestei tari a avut cel mai mare avans din UE in cel de-al doilea trimestru, de 4,7%. Cu toate acestea, cererea pe plan intern continua sa sufere din cauza recentelor disponibilizari.

Comisia Europeana a revizuit estimarile de crestere economica pentru 2010 in zona euro, de la 0,9% la 1,7%.

La randul ei, Romania exporta din ce in ce mai mult, cu aproape 30% in plus fata de anul trecut, potrivit datelor publicate in august de Institutul de Statistica. Din pacate, aceste cifre nu ne garanteaza iesirea din criza. Specialistii spun ca pana cand nu vor creste si importurile de consum, tara va fi ca o bicicleta cu o singura roata.

In primele sase luni ale anului, cel mai bine au mers industria auto si cea chimica. Toate grupele mari de produse au avut exporturi in crestere in primul semestru din an.

Cifrele arata ca si importurile au crescut cu 26% in iunie si cu 19% in primele sase luni. Insa mai bine de doua treimi sunt folosite mai departe in productia pentru export.

Singurele cu scaderi in primul semestru au fost produsele consumate de populatie, alimentele, bauturile si tutunul.

Romania este codasa in UE la cresterea economica!