Produsul intern brut al Romaniei a fost in trimestrul al doilea, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu primul trimestru si cu 0,3% peste nivelul inregistrat in perioada similara din 2010 (date ajustate sezonier). Pentru anul in curs Guvernul anticipeaza o crestere economica de 1,5%.

Pentru categoria noilor state membre ale Uniunii Europene, respectiv Romania, Bulgaria, Ciprus, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia (exclusiv Malta), EIU anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 3,2%, prognoza imbunatatita de la nivelul de 2,8% estimat in ianuarie, urmata de un avans de 3,4% in 2012.

Inflatia din regiune va fi de 4,2% in acest an si de 3,1% in cel viitor.

In cazul Bulgariei, EIU anticipeaza o expansiune modesta in 2011-2012, in conditiile in care cotarea levei in raport cu euro limiteaza flexibilitatea si obliga guvernul la o politica bugetara stricta.

Tarile din UE aflate in tranzitie, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, vor avea in ansamblu o crestere economica de 3,2% in acest an si de 3,4% in 2012. Inflatia din aceasta zona este anticipata la 4,2% in acest an, urmand sa incetineasca la 3,2% in 2012.

Polonia va continua sa inregistreze unele dintre cele mai bune performante din UE in 2011-2012, cu un avans al PIB de aproape 4% in ambii ani.

Din cauza escaladarii crizei datoriilor suverane din zona euro, institutul a redus prognoza pentru aceasta regiune, de la 2% la 1,7% in acest an si doar 1% in 2012.

Institutul a explicat ca masurile de austeritate vor incetini cresterea economica din zona euro, mai ales in tarile periferice, respectiv Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si Italia, care trebuie sa isi reduca rapid deficitele bugetare.

La nivelul UE, EIU anticipeaza o crestere economica de 2% in acest an, care va incetini la 1,2% in 2012.