Editorialul porneste de la afirmatia premierului desemnat Mihai Razvan Ungureanu ca va conduce un Guvern care merita increderea publica, notand ca acesta a inlocuit o parte a vechii coalitii guvernamentale, si anume ministrii principalului partid al coalitiei, cu politicieni tineri. 

Predecesorul lui Ungureanu, Emil Boc, a "cazut" in urma protestelor care au cuprins Romania in ultimele saptamani si care i-au luat pe politicieni prin surprindere, noteaza FT.

Acestea au fost alimentate in parte de frustrarea fata de programul de austeritate adoptat in schimbul unui imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI si UE, a doua cea mai saraca tara din UE fiind afectata dur si de o reducere a salariilor cu doua cifre, se arata in Financial Times. 

Pana luna trecuta, "romanii au fost exemplari in acceptarea suferintei", continua publicatia. Dar, in contextul austeritatii, exista sentimentul ca elita politica nu a participat la aceasta suferinta. Desi presedintele Traian Basescu a castigat doua mandate cu o platforma anti-coruptie, prima condamnare semnificativa a fost pronuntata abia luna trecuta, in timp ce zvonurile despre "favoritism politic" in toate partidele abunda, noteaza FT. 

Colapsul fostului Guvern ar putea avea de-a face cu un calcul politic, la fel de bine ca si cu protestele de strada. El va oferi PDL timp sa isi reconstruiasca popularitatea aflata in prabusire inaintea alegerilor din acest an, distantandu-se de masurile de austeritate. Dar daca acesta este singurul scop, este un scop gresit, apreciaza publicatia, indemnand orice nou Guvern sa promoveze aplicarea legii si transparenta si subliniind ca "alegerile libere nu sunt de ajuns".