Bugetul de 22,6 mil. euro alocat in acest an de Guvern pentru plata indemnizatiilor de somaj pentru absolventii de gimanziu (cu varsta de munca), liceu si facultate nu ajunge nici pentru plata a jumatate din ajutoarele de somaj pentru cei peste 110.000 de absolventi de liceu care nu au promovat bacalaureatul.

Daca vor sa intre in somaj, absolventii de liceu au la dispozitie, incepand cu data de 9 iulie (cand se finalizeaza contestatiile la bacalaureat) o perioada de 60 de zile pentru a-si cauta de lucru. Daca demonstreaza prin trei adeverinte primite de la angajatori diferiti ca au vrut sa se angajeze, dar au fost refuzati, ei au dreptul sa primeasca un ajutor de somaj in cuantum de 250 de lei pe luna timp de sase luni.

In situatia ipotetica in care numai cei 110.000 de absolventi de liceu care au fost declarati respinsi la examenul de bacalaureat se inscriu la agentiile de ocupare pentru a primi somaj (cu toate ca si absolventii de bacalaureat, dar si cei licentiati au dreptul la somaj), statul are nevoie numai anul acesta de un buget de aproximativ 40 de milioane de euro. Din cele 22,6 milioane de euro alocate pentru ajutoarele de somaj pentru absolventi, pana la finele lunii mai s-au cheltuit 3,4 milioane de euro, ceea ce inseamna ca au mai ramas 19,2 milioane de euro pentru somerii absolventi in 2011.

Citeste mai multe despre plata somajului pentru elevii respinsi la BAC pe www.zf.ro.