Lideri din industrie si banking, fosti si actuali inalti deminitari, sau personalitati din banci centrale si lumea academica s-au reunit incepand de vineri seara la Ateneul Roman, cand au avut ocazia sa urmareasca un concert de muzica simfonica organizat de Banca Nationala a Romaniei, unde au fost interpretate partituri apartinand exclusiv unor compozitori romani.

De altfel, guvernatorul BNR Mugur Isarescu este primul roman membru al Comisiei Trilaterale, din care mai face parte si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Gazda primei zile de discutii a fost tot Banca Nationala a Romaniei, iar membrii Trilateralei si invitatii au primit la intrare, in avanpremiera, probabil, cate un exemplar din volumul "With friends like these ... the Soviet bloc’s clandestine war against Romania" al istoricului american Larry Watts, cu o prefata scrisa de fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Ioan Talpes.

Dupa o prezentare destul de vasta a situatiei din Romania, prezidata chiar de Isarescu, filonul discutiilor din prima zi s-a concentrat cu precadere pe viitorul Uniunii Europene si al monedei unice, pornind de la evolutia crizei din Grecia si pozitia Germaniei, cea mai mare economie din regiune si cel mai important contributor net la bugetul UE.

Dezbaterile de la Bucuresti sugereaza ca viitoarea agenda europeana se va focusa pe relatia intre setarea unor reguli mai stranse pentru statele membre si disponibilitatea pentru solidaritate.

Este clar ca dincolo de performanta fiecarui stat, foarte importanta, personalitatile influente de la nivelul UE sunt de acord ca "marimea conteaza".

Situatia din Transnistria a fost evocata in repetate randuri, fiind, de fapt, singurul conflict de la granita UE, chiar daca "inghetat".

Republica Moldova a avut probabil unul dintre cei mai bine pregatiti reprezentanti, care a lasat o impresie foarte placuta, cel putin in privinta temeiniciei pregatirii subiectelor sensibile.

O alta preocupare a liderilor europeni se prefigureaza a fi pozitionarea fata de China, economia cea mai dinamica a ultimilor 20 de ani, unde vechiul continent nu joaca un rol de prima mana.

Delegatiile au fost primite sambata dupa-amiaza la Cotroceni, la o receptie oferita de presedintele Traian Basescu, iar cu o zi inainte au participat la un eveniment similar organizat de premierul Emil Boc.

Intalnirea s-a incheiat duminica la pranz.

Comisia Trilaterala a fost creata in 1973 la initiativa lui David Rockefeller, printre membrii fondatori figurand fosti doi presedinti ai Federal Reserve Alan Greenspan si Paul Volcker.