Potrivit sondajului, ale carui date din teren au fost adunate inainte de criza politica generata de suspendarea presedintelui Traian Basescu, 9% dintre romani isi schimbasera opinia despre Uniunea Europeana in una pozitiva fata de precedentul Eurobarometru.

Daca la nivel european 35% dintre cetateni au o opinie neutra despre UE, in Romania procentul acestora este de 29%.
Pe de alta parte, doar 46% dintre romani considerau ca vocea Romaniei conteaza in UE, in timp ce 47% aveau o opinie exact inversa. La nivel european, 65% dintre cetateni considera ca tara lor conteaza in UE si numai 31% au o opinie contrara.

Totodata, potrivit Eurobarometrului, numai 40% dintre romani considerau ca vocea lor conteaza in propria tara, iar 56% au raspuns contrariul, in timp ce la nivel european raportul este exact invers, 58% dintre cetatenii din celelalte tari europene considerand ca vocea lor conteaza in propria tara si numai 40% aveau opinia adversa.

In plus, numai 35% dintre respondentii din Romania consider ca vocea lor conteaza in UE, fata de 58% care au o opinie adversa. Media europeana este 42% care cred ca vocea lor personala conteaza in UE, iar 54% cu opinie adversa.

Un numar de 35% dintre romani asociau identitatea europeana cu valorile democratice si libertatea, fata de 45% media la nivel european, in schimb 48% dintre romani considerau ca elementul principal al identitatii europene este moneda comuna Euro, fata de numai 43% media la nivel european.

De asemenea, romanii tind sa asocieze mai mult fata de media din celelalte tari membre identitatea europeana cu urmatoarele elemente: istoria (35% fata de 26% media europeana), geografia (27% fata de 19%), steagul european (22% fata de 13%) si imnul (13% fata de 5%).

Increderea in Parlamentul European este mai ridicata in randul romanilor fata de media din celelalte tari UE. Astfel, 56% dintre romani consider ca PE este institutia care reprezinta cel mai bine Uniunea fata de 52% media europeana, iar 77% dintre romani considera importanta activitatea forului legislativ european, fata de numai 71% in randul tarilor membre.

Pe de alta parte, numai 24% dintre romani cunosc faptul ca urmatoarele alegeri europarlamentare vor avea loc in iunie 2014, fata de 52% care au raspuns ca nu cunosc data scrutinului, iar 24% care au furnizat raspunsuri incorecte.

Culegerea datelor pentru sondajul Eurobarometru a fost realizata in perioada 2-14 iunie. In Romania esantionul a fost de 1.043 de persoane, in timp ce la nivel european au fost intervievati in total 26.600 de respondenti.