El a afirmat, intr-un interviu acordat Bloomberg Television, ca franarea relansarii economice din Statele Unite si turbulentele de pe pietele datoriilor de stat ar putea cauza de asemenea probleme in Europa, scrie Mediafax.

Imbunatatirea conditiilor economice globale a ajutat economia europeana sa inregistreze in trimestrul al doilea cea mai buna crestere din ultimii patru ani, dupa ce criza datoriilor de stat din Grecia a afectat increderea la inceputul anului si a determinat guvernele sa ia masuri suplimentare de taiere ad eficitelor.

Expansiunea economica a zonei euro are sanse mari sa incetineasca semnificativ in al doilea semestru, din cauza franarii din SUA si China, care va afecta exporturile.

In Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, Departamentul Comertului ar putea revizui in scadere cresterea economica din trimestrul al doilea pana la cel mai redus nivel de la sfarsitul recesiunii, potrivit mediei estimarilor analistilor.

Totodata, cresterea economica a Chinei s-a redus la 10,3% in trimestrul al doilea, iar productia industriala a inregistrat in iunie o retragere mai puternica decat se estima, potrivit datelor prezentate in iulie, care anunta o noua franare a evolutiei PIB in a doua jumatate a anului.

"Orice incetinire in Asia, in economiile emergente din Asia, in China, India si alte tari, ar avea un impact negativ serios asupra cresterii economice din Europa", a declarat Olli Rehn.

In timp ce relansarea economica este in derulare in Europa, Rehn a aratat ca "este esential pentru tari ca Grecia, Portugalia si Spania sa-si rezolve problemele de competitivitate".