Dupa o actiune la indigo cu cea de acum o saptamana cand cautau droguri in bulbii adusi din Olanda, comisarii de la Garda Financiara au confiscat azi un camion cu branza, dar din Bulgaria.

Actiunea garzii financiare vine la o zi dupa ce presedintele Romaniei le raspundea direct olandezilor nemultumiti de severitatea controalelor din vamile noastre. Potrivit agentiei Mediafax care citeaza postul public de televiziune, Traian Basescu a afirmat: "Pot sa va spun ca se vor lua masuri foarte dure de control al lactatelor, care nu vin numai din Olanda, vin si din Polonia si din Ungaria si de peste tot."

Lactatele devin asadar o noua tinta, dupa flori... in razboiul declarat de Fisc transporturilor ilegale. Sefii ANAF spun ca urmaresc in primul rand filierele de evaziune fiscala care au de obicei doua moduri de operare.

Indiferent ca vorbim despre flori, lapte sau cereale, marfa este cumparata de cele mai multe ori fara taxe din strainatate, iar firma romanesca isi asuma plata lor in Romania. Camionul ajunge insa la sediul unei societati fantoma iar marfa este vanduta la negru,fara acte. Astfel statul pierde banii de TVA-ul si nu incaseaza nici impozit pe profit.

O a doua varianta mai sofisticata se bazeaza pe o scapare a legii. Marfa este cumparata legal de o firma infiintata de cateva zile, insa din nou fara TVA. Dupa ce camionul ajunge in tara, marfa este revanduta tot legal, in timp ce firma se incarca in contabilitatea cu TVA. Taxa trebuie declarata insa la stat dupa 25 de zile, dar pana Fiscul bate la usa, compania este vanduta unei persoane care dispare subit. Statul pierde din nou.

"De aceea unele camioane gasite acum au fost insotite la sediu pentru ca erau firme fantoma", a afirmat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

In aceste situatii, vinovati sunt importatorii romanii. Exista insa si momente in care olandezii inchid ochii. Asa ajung spre exemplu in Bucuresti flori de mana a treia luate de la bursa de flori din Olanda, fara nici un document pe motiv ca sunt rebuturi.

Exportatorii olandezi se plang ca in ultimele zile au pierdut din cauza controalelor aproape doua milioane de euro si ne acuza de abuz la control. Interesant este in altceva: "Am fost instruiti cateva luni in Olanda. Si noi facem controale dupa aceleasi regulamente ca si ei", spune Traian Popa, inspector al Autoritatii Rutiere Romane.

"Olandezii iti dezmembreaza masina daca au informatii ca ascunzi ceva", adauga Ion Lixandru, vicepresedinte UNTRR.

Si iata ca dupa o saptamana de foc in care camioanele au fost verificate centimetru cu centimetru vin si primele rezultate ale analizelor fitosanitare. Bulbii confiscati dintr-un singur transport sunt infestati cu o insecta din familia TRIPIDE (THRIPIDAE). Vorbim despre un daunator al plantelor decorative, purtator de infectii virale, care degradeaza rapid planta. Analizele nu sunt insa complete.
 
In ciuda zvonurilor aparute, vamesii nu au primit nici un fel de instructiuni sa opreasca pentru un control amanuntit si cisternele incarcate cu lapte.