Peste 70% din productia unei fabrici din Targu Mures ajunge in casele rusilor si ucrainienilor cu dare de mana. Sunt interesati de mobila noastra din stejar, fag, paltin si cires  sculptata manual.

Un dormitor florentin, de pilda, costa peste 3 mii de euro, pana ajunge in Rusia, insa pretul creste de trei ori, asta si pentru ca taxele vamale sunt de pana la 35%. Chiar si asa, tot e mai ieftin decat unul facut de spanioli sau italieni.

Iar rusi bogati care vor un interior opulent sunt destui. Si pentru mobilierul de 50 de mii de euro s-au gasit cumparatori.

Spre deosebire de rusi, nemtii prefera mobila moderna cu design minimalist si, daca se poate, din pal, nu din lemn. La fel de apreciare sunt si dormitoarele extrem de simple. O confirma mesterii romani, care trimit catre Germania in fiecare an cam 10% din productie, la preturi bune.

Numai in 2011, 75% din productia de mobila autohtona in valoare de peste un miliard de euro a plecat in strainatate. Cele mai mari comenzi au venit din Germania, dar si din Franta, Italia, Austria si Marea Britanie. Urca puternic si Rusia, unde comenzile au crescut intr-un an cu 92%. 

In tot acest timp romanii se feresc de mobila nostra. De vina sunt preturile mult prea mari pentru nivelul nostru de trai. Nu e de mirare asadar ca in 2011, consumul din productia autohtona a scazut cu o treime, in timp ce importurile din tari ca Italia, Polonia si China au crescut cu 10 procente.