Cresterea anualizata pe serie bruta a PIB, de 1,4%, a fost sub cea de 1,7% din primul trimestru, dar a depasit cu mult estimarile analistilor, de 0,8%, noteaza Financia Times. 

Rezultatul s-ar putea datora datelor solide din sectorul constructiilor, precum si imbunatatirii consumului, a declarat pentru Reuters Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank in Bucuresti. 

Si economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc, a declarat pentru Mediafax ca datele publicate de INS privind Produsul Intern Brut reprezinta o surpriza pozitiva. Aceasta avand in vedere evolutiile sectoriale, unde numai constructiile au inregistrat crestere, dar si aceasta nesemnificativa. 

La cresterea economica peste estimari a contribuit si agricultura, care a afisat rezultate peste cele din primul trimestru ca urmare a productiei mari. Exporturile au scazut insa, urmand tendinta generala. 

Incetinirea cresterii economice in Romania, dar si in Cehia, Ungaria si Slovacia a fost determinata in mare parte de performantele sub asteptari ale Germaniei, cel mai mare partener comercial al regiunii ECE, a carei economie a avansat cu numai 0,1% in trimestrul al doilea, se arata in articolul celor de la Financial Times. 

Surprizele nu tocmai placute

Cresterea economica a Ungariei, de 1,5%, a fost cu mult sub estimarile analistilor, de 2,35%, si a generat o surpriza nu placuta, potrivit unei note a Goldman Sachs. Evolutia a reflectat scaderea cererii pentru exporturi si performantele slabe ale industriei. 

In Cehia, avansul PIB a incetinit de la cel mai rapid ritm din ultimii trei ani consemnat in primul trimestru. PIB-ul a urcat cu doar 0,2% fata de primul trimestru, cea mai lenta crestere din ultimii doi ani. In termeni anuali, economia ceha a avansat cu 2,4%, comparativ cu 2,8% in primele trei luni.  Economia Cehiei este dependenta de cererea externa pentru produsele sale, exporturile reprezentand 70% din PIB. Incetinirea cresterii PIB a fost determinata partial de masurile de austeritate aplicate de guvern, care au redus consumul. 

In Slovacia, PIB-ul a crescut cu 3,3% fata de intervalul similar din 2010, dupa un avans de 3,5% in primele trei luni. Analistii anticipau o crestere de 3,6%. 

Increderea investitorilor ar putea primi o noua lovitura. Cresterea economica a Germaniei a incetinit la 0,1% in trimestrul II

Citeste si:

Urmeaza noi masuri de austeritate? Reuters: “Boc, elevul model al FMI, ar putea fi nevoit sa taie mai adanc"