"Finlanda s-a angajat sa fie membru al zonei euro si estimam ca euro este benefic pentru Finlanda. Totusi, Finlanda nu se va agata de euro cu orice pret si suntem pregatiti pentru toate scenariile, inclusiv cel de a renunta la moneda unica europeana", a declarat Jutta Urpilainen. 

Nu trebuie sa ne pregatim insa pentru responsabilitatea colectiva a datoriilor si pentru riscurile altor state, a adaugat Jutta Urpilainen. 

Ulterior, un purtator de cuvant al ministrului, Matti Hirvola, a iesit si a precizat ca " afirmatiile potrivit carora Finlanda va parasi zona euro sunt false". 

Jutta Urpilainen a recunoscut, joi, intr-un interviu acordat cotidianului Helsingin Sanomat, ca Finlanda, una dintre putinele tari din zona euro care mai dispune de rating maxim triplu A, va avea o pozitie dura in privinta ajutoarelor financiare. 

Autoritatile de la Helsinki si-au exprimat reticenta fata de permiterea Mecanismului European de Stabilitare de a achizitiona obligatiuni de pe piata secundara in cadrul acordului liderilor UE de saptamana trecuta. 

In 2011, Finlanda a obtinut dreptul, in cadrul celui de-al doilea program de sustinere a Greciei, de a incheia un acord bilateral cu aceasta tara pentru garantarea recuperarii imprumuturilor acordate statului elen. 

De asemenea, Finlanda a anuntat ca va negocia saptamana viitoare cu Spania obtinerea aceluiasi tip de garantii, in schimbul participarii la sustinerea bancilor iberice.

Sursa: Mediafax