Fitch atribuie Romaniei ratingul "BBB-", cu perspectiva stabila, scrie Mediafax.

Potrivit agentiei, principalele riscuri pentru ratingul Romaniei sunt deficientele structurale si expunerea la criza din Grecia si din zona euro.

Situatia financiara a tarii beneficiaza de consolidarea fiscala si de rezervele-tampon substantiale impotriva vulnerabilitatilor externe.

"Pentru ca instabilitatea politica sa afecteze ratingul, ar trebui sa afecteze administratia astfel incat sa ameninte obiectivele fiscale sau sa intarzie reformele structurale, sau daca tara ar avea dificultati in privinta satisfacerii necesitatilor de finantare. Inca nu s-a intamplat asta, insa s-ar putea intampla daca nivelul actual de instabilitate ar deveni o caracteristica permanenta a vietii politice romanesti", informeaza un comunicat transmis miercuri de Fitch.

Astfel, principalul motiv de ingrijorare pentru Fitch ar fi intarzierea reformelor structurale convenite in acordul Romaniei cu FMI si Comisia Europeana, inclusiv privatizarea companiilor de stat, domeniu in care exista deja probleme dupa esecul incercarii de vanzare a Cupru Min Abrud si dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa.

"Cu toate acestea, credem ca USL este atasata programului convenit cu FMI si UE. Pe langa reformele structurale, acest angajament ar trebui sa presupuna respectarea tintelor fiscale si mentinerea relatiei cu creditorii multilaterali. Cresterile salariale din sectorul public, anuntate in luna mai, au fost convenite in avans cu FMI si UE, spre exemplu", noteaza Fitch.

Agentia anticipeaza ca deficitul bugetar pe metodologia ESA 95 va fi de putin sub 3% din PIB in 2012, iar Romania va iesi din procedura de deficit excesiv a UE la mijlocul anului viitor.

Totusi, riscurile legate de bugetul pentru anul 2013 sunt mai ridicate, in contextul alegerilor parlamentare din noiembrie anul acesta.

"Rezultatele de la alegerile locale recente sugereaza ca USL va castiga confortabil, iar unii oficiali ai USL au props masura care ar necesita economii suplimentare pentru a evita derapaje fiscale. Totsi, chiar si in cazul unei inclinatii populiste, consideram ca angajamentul fata de program va rezista dincolo de alegeri", spun expertii Fitch.

Astfel, principalul scenariu pe care mizeaza agentia este ca deficitul bugetului general va scadea in urmatorii doi ani ca procent din PIB, insa intr-un ritm mai lent fata de proiectiile oficiale, pe fondul cresterii cheltuielilor sociale.