Audierile au durat circa doua ore, intr-o sedinta comuna a comisiilor pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor si Senat.

Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, nominalizat pentru Ministerul Finantelor, a mai ocupat acest post in perioada 1992 - 1996, el urmand sa conduca pana la alegerile parlamentare din toamna o institutie strategica in pastrarea echilibrelor economice si in relatia cu FMI.

Pe parcursul audierilor, Georgescu a afirmat ca atragerea fondurilor europene ramane prioritatea zero, fiind sursa cea mai ieftina si cea mai accesibila de finantare.

Ministrul desemnat a afirmat ca pentru relansarea durabila a cresterii economice Guvernul Ponta isi propune un mix eficient al politicilor de stimulare a economiei si obiectivul asigurarii unei stabilitati economice si financiare a tarii.

Totodata, noul Guvern va viza o ajustare ordonata in relatia cu organismele internationale, iar acordurile cu partenerii externi vor continua, cu respectarea stricta a prevederilor din acordurile negociate.

El a vorbit si despre limitarea la un nivel rezonabil a deficitului bugetar si a datoriei publice, precum si despre o executie bugetara realizata intr-o maniera prudenta.

"Vom face toate eforturile pentru a acoperi cat mai mult din solicitarile salariatilor si pensionarilor, detaliile vor fi stabilite cand Guvernul Ponta va fi unul legitim, votat de Parlament", a spus Georgescu.

Noul guvern va urmari cresterea incasarilor la buget prin eficientizarea administratiei fiscale, iar bugetul va fi realizat cu rezultate cuantificabile, a spus el. El a aratat ca nu vor fi finantate decat obiectivele de investitie prioritare, cu grad de executie de peste 70%.

"Vom proceda la eliminarea practicilor prin care baietii destepti au devenit rentieri ai statului (...) prin fraudarea banului public", a spus Georgescu.

"Romania astazi traieste bine macroeconomic, adica arata bine asa, din avion, dar traim rau la nivel microeconomic, respectiv la nivel individual, familial. Coalitia USL si Guvernul Victor Ponta vor incerca sa aplatizeze aceste discrepante, aceste elemente de polarizare sociala", a continuat Georgescu.

El a mai spus ca pe perioada mandatului va actiona ca un tehnocrat si va spune lucrurilor pe lume.