Desi FMI a redus estimarea de crestere economica pentru principalii parteneri comerciali ai Romaniei, indicand recesiune pentru zona euro, autoritatile au insistat ca prognoza pentru acest an s-a bazat in mare masura pe investitii si mai putin pe un nou avant al exporturilor.

In luna ianuarie, FMI a inrautatit prognoza economica la nivel global si anticipeaza ca economia UE se va contracta in acest an cu 0,1%, trasa in jos de o scadere de 0,5% in zona euro.

Tot in luna ianuarie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii activitatii economice din zona euro, care afecetaza semnificativ exporturile.

De asemenea, Banca Mondiala (BM) estimeaza, intr-un raport prezentat in ianuarie, o crestere de 1,5% a PIB pentru Romania in acest an, dupa ce anticipa intr-un raport din iunie 2011 o expansiune de 3,7%, pesimismul institutiei fiind determinat de vulnerabilitatile economiei romanesti la criza datoriilor de stat din zona euro.

Comisia Europeana a revizuit in noiembrie prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul 2012 de la 3,7% la 2,1%, din cauza inrautatirii perspectivelor economice ale Europei, insa anticipeaza revenirea consumului privat in a doua jumatate a lui 2012.

Seful misiunii Comisiei Europene in Romania a mai spus ca perioada in care se va efectua liberalizarea treptata preturilor la energie pentru populatie a fost prelungita cu doi ani, urmand sa aiba loc in perioada 2013-2017.

Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat pana la sfarsitul anului 2013.

Conform intelegerilor anterioare cu institutiile internationale, tarifele reglementate la energie si gaze trebuiau eliminate treptat pana in 2013 pentru consumatorii industriali si pana in 2015 pentru populatie.