In Romania, o firma trece anual printr-un val de controale de la Protectia Consumatorilor, Inspectia muncii, Protetia muncii, Serviciul de Inspectie Comerciala, Garda Financiara, Autoritatea Sanitar Veterinara sau Garda de Mediu. In 99% din cazuri, fiecare vizita se incheie cu o amenda.

"Administratia fiscala si, in general, toate instutiile de control au rol de japca. Au rol de a se duce, de a controla si de a da o amenda fara sa spuna ceea ce trebuie indreptat ce s-a gresit"
, spune reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

In traducere libera, miile de inspectori prefera sa caute nod in papura. Si nici nu se obosesc daca ne gandim ca in Romania sunt in vigoare 345 de taxe si impozite. De unele va veti lovi doar o data sau de doua ori in viata. Altele ar trebui achitate luna de luna. Si sa vrei e aproape imposibil sa respecti toate legile.

"Schimbati-va atitudinea, fiti proactivi si incercati sa indrumuati businessul in Romania si nu sa-l distrugeti", adauga Tanasescu.

Numai in 2010 procurorii DNA au trimis in judecata 18 comisari de Garda Financiara, 4 de la Garda de Mediu, un secretar de stat din ministerul finantelor si 13 angajati din directiile judetene de finante. Anul acesta, seful OPC Brasov a fost prins in flagrant luand mita, la fel si fosta sefa de la Inspectia Muncii Timis, in timp ce unul dintre directorii de la fisc este cercetat de ANI pentru ca nu-si poate justifica averea. 

Daca functionarii jecmanesc firmele mici, cei care dau tunuri nu sunt tulburati de nimeni. Asa ca evaziunea creste ca un bulgare fiind estimata la 12 miliarde de euro pe an, un record in Europa. Fiscul roman colecteaza mai putini bani la buget decat fiscul bulgar.

"In Bulgaria, spre exemplu, cu taxe mai mici in buget colecteaza mai mult decat noi. ei au in loc de 16% cota unica, 10% , in loc de 24% tva ei au 20%. Noi avem CAS 40% ei au 30%", precizeaza presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Daca evaziunea fiscala ar fi redusa macar cu o treime aceasta suma ar putea rezolva problema deficitului din bugetul de pensii.