Oficialul de rang inalt a spus ca o eventuala recapitalizare a Fondului Monetar International nu va face parte din planul anti-criza care va fi prezentat de liderii zonei euro in aceasta luna.

O a doua sursa prezenta la discutiile de la Paris ale ministrilor de Finante ai statelor din G20 a avertizat ca sunt sanse reduse pentru un acord de majorare a capitalului Fondului, la intalnirea de doua zile care incepe vineri seara.

FMI analizeaza daca isi poate mari capacitatea de imprumut in caz de urgenta prin emisiuni de obligatiuni sau credite bilaterale, ca parte a unui proces de evaluare a resurselor de combatere a crizelor mandatat de directorul general Christine Lagarde.

Daca o tara de marimea Italiei sau Spaniei ar avea nevoie sa fie salvata, fondurile FMI ar fi grav afectate.

Actionarii principali ai Fondului, precum SUA, Japonia, Germania si China, ar putea fi insa reticenti la o sursa independenta de finantare, care le-ar reduce influenta.

"FMI are resurse de 380 de miliarde de dolari. Dispune de o capacitate ampla. Europa are resurse substantiale", a spus in aceasta saptamana Lael Brainard, subsecretar al Trezoreriei SUA pentru Finante Internationale.

Lagarde si angajati ai FMI au afirmat ca resursele actuale ale institutiei ar putea fi insuficiente daca criza din Europa se agraveaza.

Potrivit unui studiu realizat de angajatii Fondului, in cel mai grav scenariu FMI s-ar putea confrunta cu cereri de finantare de 840 miliarde de dolari.

Prima sursa a aratat ca intre optiunile analizate pentru combaterea crizei datoriilor se afla imprumuturi bilaterale, vehicule speciale de finantare si acorduri de achizitii de titluri.

Economiile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) favorizeaza cresterea bazei de capital a FMI, ca mijloc de contributie la sustinerea financiara a Greciei, au declarat joi surse din G20.

O alta sursa a declarat ca FMI va prezenta zilele urmatoare un plan de infiintare a unor linii de credit pe termen scurt pentru tarile cu economii solide care se confrunta cu deficite de lichiditati.

Aceste linii de finantare ar putea fi folosite de statele din zona euro afectate de actuala criza de incredere in datoriile suverane din regiune.

Citeste si:

Arhitectii si economistii gasesc mai usor un loc de munca. Peste 11.000 de joburi libere in aceasta saptamana

Cum il impulsioneaza Comisia Europeana pe tanarul fermier sa renunte la visul corporatist. Oficialii europeni promit subventii cu 25% mai mari