Oficialul FMI a sugerat ca liderii lumii sa lucreze impreuna si sa puna in aplicare reforme.

“ Munca in echipa si consensul sunt mai puternice atunci cand esti presat si ti-e frica. Cu siguranta, consensul intre lideri nu este acum la fel de puternic ca in urma cu sase luni” a afirmat  Dominique Strauss-Kahn.

Fostul ministru de finante al Frantei nu a putut prezice momentul si natura crizei ce va urma dar “ sa nu ne mintim singuri, vor mai fi crize in viitor”.

Recent, FMI a prezis o crestere cu 3,1 procente a productiei in 2010 dar in acelasi timp, a avertizat ca somajul va continua sa creasca.

“ Nu pot spune ca recesiunea s-a sfarsit. As putea spune ca ne aflam probabil in cea de-a doua parte a crizei”, a declarat Dominique Strauss-Kahn.

Pachetele de stimuli financiari adoptate ca solutie de iesire din criza in intreaga lume au ajutat la prevenirea unei crize si mai mari. Cu toate ca acesta interventie s-a focusat pe crestere economica, 2010 trebuie sa fie anul in care politicile economice trebuie sa aiba ca scop crearea de noi locuri de munca”, a afirmat seful FMI.

De asemenea, pe pietele financiare, controlul trebuie sa fie intarit. Potrivit oficialului FMI, bancile central si organizatiile financiare internationale stiu mai bine decat FMI ce norme sa introduca sis a se asigure ca ele sunt si respectate.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional se afla intr-un turneu in Africa, inceput in Kenya, si care va fi continuat in Zambia si Africa de Sud.