Institutia cu sediul la Washington incearca sa convinga China, Rusia, Brazilia, India, Japonia si tarile exportatoare de petrol sa fie principali contributori, potrivit oficialului, care a facut declaratiile sunb protectia anonimatului, intrucat discutiile dintre FMI si state sunt confidentiale.

Fondul vrea ca un acord sa fie incheiat la reuniunea din 25-26 februarie a ministrilor de Finante si sefilor de banci centrale in Mexico City.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat marti ca Fondul analizeaza posibilitati de a-si creste resursele, aflate in prezent la 385 miliarde de dolari. In timp ce tarile din zona euro s-au angajat deja sa contribuie 150 de miliarde de euro (192 miliarde de dolari), Statele Unite au anuntat ca nu au planuri pentru noi imprumuturi bilaterale, iar liderii G20 nu s-au inteles anul trecut asupra acestui aspect.

"Cea mai mare provocare este sa raspundem la criza intr-un mod adecvat si multi membri ai consiliului director au subliniat necesitatea si urgenta unor masuri colective pentru limitarea crizei datoriilor din zona euro si protejarea economiilor la nivel global", a spus Lagarde, intr-un comunicat, dupa o reuniune desfasurata marti a boardului director al FMI.

Efortul FMI de a-si asigura mai multi bani ar putea sustine cresterea in continuare a increderii investitorilor in datoria tarilor din zona euro. Euro s-a apreciat miercuri, iar actiunile europene au crescut.

Suplimentarea resurselor FMI va fi probabil discutata la o reuniune de saptamana aceasta a secretarilor de stat din ministerele de Finante ale tarilor G20. La summit-ul din noiembrie, de la Cannes, liderii G20 au refuzat sa aloce noi fonduri FMI si au cerut in schimb ca guvernele tarilor din zona euro sa faca mai mult pentru a rezolva criza. Oficialii au afirmat insa ca se vor asigura ca Fondul "continua sa aiba suficiente resurse pentru a-si indeplini rolul sistemic".

Un oficial SUA a reiterat aceasta pozitie in decembrie, spunand ca administratia presedintelui Barack Obama nu va acorda noi fonduri FMI.

Guvernul Rusiei nu va decide asupra unei contributi la FMI inaintea alegerilor prezidentiale din martie, a spus, miercuri, intr-un interviu la Moscova, vicepremierul Igor Suvalov.