"Exista intotdeauna un grad de incertitudine si nu stiu exact care va fi cifra de la sfarsitul primului trimestru, dar cred ca indicatorii privind economia Romaniei sunt aproape universal pozitivi. Exista si unele exceptii, dar daca ne uitam la productia industriala, cresterea este foarte robusta, iar evolutia exporturilor, de asemenea, foarte pozitiva. Chiar si cele negative, precum vanzarile din retail sunt mai putin negative decat erau, iar indicatori precum increderea consumatorului s-au imbunatatit", a adaugat Franks.

El a aratat ca indicatorii s-au imbunatatit constant in primul trimestru si se asteapta la o crestere modesta a economiei dupa primele trei luni ale anului.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

In privinta cursului de schimb, oficialul FMI considera ca aprecierea leului este un vot de incredere dat de investitorii straini, in conditiile in care fluxurile de capital sunt mai degraba orientate catre Romania decat din interiorul tarii spre exterior.

"Cred ca aprecierea din ultima vreme a fost determinata de un val de incredere fata de Romania. In prezent exista anumite fluxuri de capital care mai degraba sunt orientate catre interior decat din tara catre exterior. Presiunea pe aprecierea unei monede este, de obicei, un vot de incredere dat de investitori in tara respectiva", a afirmat Franks.

Cursul de referinta anuntat vineri de BNR, de 4,0881 lei/euro, este cel mai redus din ultimele 12 luni.