"Pentru a garanta siguranta alimentarii, GDF SUEZ Energy Romania a decis cresterea cantitatii preluate direct din import la o valoare de peste patru ori mai mare decat cantitatea preluata inaintea aparitiei valului de frig, si care reprezinta in acest moment 35% din totalul importului curent al Romaniei. Toate aceste actiuni de siguranta a livrarilor, traduse prin cresterea cantitatilor din import, al caror pret este de doua ori mai mare decat cel al gazelor din productia interna, vor induce desigur costuri suplimentare, conducand la o crestere a pretului la consumatori in perioada imediat urmatoare", a anuntat compania.

Anul trecut, volumul de gaz livrat de companie a scazut cu 10-15%, in functie de categoriile de clienti, atat din cauza crizei economice, care a avut efecte importante asupra celor industriali, cat si pe fondul temperaturilor mai ridicate din perioada iernii.

"Efectele crizei asupra consumului de gaze al clientilor industriali vor continua sa fie resimtite cel putin pana in al doilea trimestru din 2010. Cu toate acestea, pentru clientii rezidentiali, conditiile meteo din ultimele zile, caracterizate prin temperaturi deosebit de scazute pe intreg teritoriul Romaniei, au condus la inregistrarea unui consum zilnic pentru GDF SUEZ Energy Romania de 24 milioane metri cubi, fata de un nivel de 16 milioane metri cubi atins in mod normal in aceasta perioada a anului", mentioneaza compania.

Cei mai mari datornici catre companie au fost anul trecut producatorii de energie termica pentru populatie.