Ministrul german al Economiei a ajuns in capitala Greciei, insotit de numerosi oameni de afaceri, antreprenori, finantisti, dar si experti in energia verde, intr-o vizita oficiala pentru a cauta potentiale surse de investitii, atat de necesare pentru economia elena.  

Reteta nemteasca de business care ar putea revigora drama economica greceasca ar fi putut parea exagerata in urma cu ceva timp. Insa datoriile imense ale statului elen au creat oportunitati de afaceri. Inainte sa decoleze din Berlin, ministrul german, care a pledat anterior pentru “un faliment ordonat” al Greciei, declara ca spera ca vizita sa reprezinte “o deschidere de usi” pentru eleni.

“In spiritul solidaritatii, sta in puterea noastra, a tuturor europenilor, sa ajutam Grecia sa se repuna pe picioare din punct de vedere economic”, le-a spus Rosler jurnalistilor postului nemtesc de televiziune ZDF. “Vrem sa ducem firmele germane in Grecia, acolo unde criza datoriilor isi face simtita prezenta tot mai acut din cauza lipsei competitivitatii economice”, a adaugat acesta.

Pietele sunt departe de a fi convinse ca grecii vor reusi sa nu intre in default la 17 luni dupa imprumutul in valoare de 110 miliarde de euro, iar Atena se confrunta cu o mare deceptie. In timp ce delegatia germana se indrepta spre Atena, premierul elen George Papandreou lucra la masurile de austeritate, conditie impusa de Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, creditorii grecilor, in schimbul pachetului financiar de salvare de opt miliarde de euro.

Desi coruptia ridicata, birocratia notorie si sistemul juridic frivol au jucat un rol important in mentinerea firmelor straine in afara Uniunii Europene, socialistii spera ca climatul insorit de care se bucura statul elen sa poata atrage jucatorii din energia solara. Printre cei 60 de lideri in afaceri care calatoresc impreuna cu ministrul german fac parte si cativa intreprinzatori din sectorul energetic. Daca acestia din urma isi extind afacerile in Grecia, ar putea fi catalogati de catre creditorii externi drept motorul elen anti-recesiune, alaturi de industria turismului si cea alimentara.   

Planurile lui Rosler vizeaza dezvoltarea a 20.000 de hectare de parcuri solare in vederea exportului de energie regenerabila catre Germania, subliniaza cotidianul englez.

Cu o economie in continua prabusire, pentru al patrulea an consecutiv, oficialii germani sustin ca energia verde ar putea crea 60.000 de locuri de munca, intr-o perioada in care somajul elen a atins cote alarmante.

In urma dezastrului nuclear de la Fukushima (Japonia), decizia cancelarului german, Angela Merkel, de a inchide toate cele 17 reactoare nucleare pana in 2022, sursele alternative de energie ar putea deveni extrem de importante pentru guvernul de la Berlin.

„Grecia ar putea deveni vitrina dezvoltarii <<centurii solare>> europene. Aceasta dezvoltare s-ar putea transforma in principalul motor al cresterii economiei verzi din statul elen”, a precizat Costas Karayiannis, seful executiv al singurului fond de investitii solar din Grecia, Axeon Navitas.

„Germania este liderul global in energia solara si beneficiaza de mult mai putin soare decat Grecia. Are sens sa investeasca intr-un asemenea proiect acolo”, a adaugat Karayiannis.

Cei mai multi greci nu stiu sigur ce sa creada, preferand sa astepte sa vada cum se va concretiza vizita lui Rosler. Jurnalistii britanici sunt de parere ca inca persista amintirea dominatiei naziste in tara care a cunoscut una dintre cele mai brutale ocupatii germane din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Asta desi Berlinul a fost unul dintre principalii creditori ai guvernului de la Atena, ajutor fara de care grecii n-ar fi putut sa evite falimentul.

Citeste si:

Moody`s cutremura Marea Britanie si Portugalia. Ratingurile a 21 de banci, retrogradate

Viitorul bancilor europene se decide duminica. Sarkozy si Merkel discuta recapitalizarea