"Legislatia nu imi permite ca in calitate de ambasador sa cumpar actiuni, dar poate dupa mandat voi cumpara. Probabil la una dintre companiile energetice privatizate", a spus Gitenstein, raspunzand unei intrebari.

El a mentionat ca ar cumpara actiuni la o companie precum Petrom.

Gitenstein a deschis, joi, sedinta de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti.

Romania ar trebui sa urmeze modelul Poloniei pentru dezvoltarea pietei de capital, care a listat mai multe companii de stat si a atras finantari de la investitori, reusind, astfel, sa fie singura tara din Uniunea Europeana a carei economie a crescut in 2009, potrivit ambasadorului.

"Polonia a reusit nu oferind tratament preferential aliatilor politici, care sa cumpere activele la o valoare sub pretul pietei, ci folosindu-si piata de capital (...) In cele din urma, actiunile multor dintre aceste companii de stat vor fi detinute de catre cetatenii polonezi de rand. Asa ar trebui sa se intamaple aici, in Romania", a adaugat Gitenstein.

El a amintit ca in Polonia exista peste 1,5 milioane de mici investitori polonezi, in timp ce in Romania sunt mai putin de 10.000 de investitori persoane fizice.

"Nu poate exista crestere economica in lipsa unor rezerve energetice sigure si a infrastructurii necesare, iar sectorul energetic din Romania va necesita noi investitii semnificative pentru a putea deveni motorul si nu o piedica in calea rederesarii economice. Piata de capital poate juca un rol crucial in atragerea de investitii din Romania si din strainatate. In eforturile voastre nu ati folosit piata de capital la intregul potential", a mai spus ambasadorul SUA.