Ratingul pe termen scurt al datoriei Greciei a fost modificat de la "B" la "C", informeaza Mediafax.

Miercuri, Banca Centrala Europeana a oprit temporar operatiunile de finantare catre unele banci grecesti pentru a limita riscurile asumate. Presedintele BCE, Mario Draghi, a tinut sa sublinieze ca nu va compromite principiile institutiei pentru a mentine Grecia in zona euro, transmite Bloomberg.

BCE a anuntat ca va pasa responsabilitatea finantarii unor banci elene catre banca centrala a Greciei, pana cand institutiile financiare grecesti isi vor consolida in mod adecvat capitalul.  

"Odata ce procesul de recapitalizare va fi finalizat, si ne asteptam sa fie finalizat in curand, bancile vor recastiga accesul la operatiunile standard de refinantare din Eurosistem", se arata intr-un comunicat BCE.

Draghi a admis in premiera, ca Grecia ar putea parasi zona euro.

Desi BCE "ar prefera clar" ca Grecia sa ramana in zona euro, banca va continua sa actioneze astfel incat sa-si mentina integritatea situatiei financiare, a aratat Draghi intr-un discurs sustinut la Frankfurt.  

"Iesirea Greciei din zona euro era considerata pana acum o absurditate. Treptat, devine scenariu de baza. BCE pune propria situatie financiara deasupra geografiei uniunii monetare", comenteaza Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank, Londra.  

Dezbaterile privind iesirea Greciei din zona euro au fost reaprinse dupa alegerile generale din 6 mai, care nu au dat o coalitie de guvernare. Statul elen a convocat un nou scrutin pentru 17 iunie, iar sondajele arata ca, desi majoritatea grecilor vor sa ramana la moneda euro, cele mai mari castiguri vor fi obtinute de partidul Syriza de extrema stanga, care se opune masurilor de austeritate convenite cu UE, FMI si BCE in acordul de bailout de 130 miliarde euro.