Indicele MSCI Greece, care include numai doua companii, "nu se mai aliniaza structural cu criteriile statutului de piata dezvoltata", se spune intr-un comunicat al companiei, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

MSCI, cu sediul la New York, furnizeaza servicii specializate de informatie pentru investitori, printre produsele companiei numarandu-se indici bursieri locali, regionali si globali, analize de performanta si risc. Indicii compilati de companie sunt urmariti de institutii si invesitori cu active estimate la 7.000 de miliarde de dolari.

Compania a precizat ca ar putea renunta la calcularea indiceului MSCI Greece daca valoarea actiunilor urmarite va continua sa scada.

Grecia a efectuat in luna martie cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, creditorii privati ai statului stergand datorii de peste 100 miliarde euro.

Indicele MSCI Greece a pierdut 93% din valoare in ultimii cinci ani, pe fondul recesiunii si crizei datoriilor de stat care a adus in discutie chiar iesirea tarii din zona euro.

Companiile incluse in indice au o valoare de piata de aproximativ 8 ori mai ridicata fata de profitul estimat pentru anul financiar in curs, cu 34% sub media la nivelul indiceului mondial MSCI World Index.

Ponderea indicelui MSCI Greece in indicele MSCI World Index a scazut in luna mai la 0,03%, de la 0,16% in mai 2010.
MSCI a promovat Grecia la statutul de piata dezvoltata in anul 2001, dupa introducerea monedei euro.

Plecarea Greciei din zona euro a iesit din discutie in aceasta saptamana, dupa formarea, in urma alegerilor de duminica, a unei coalitii de guvernare care va continua colaborarea cu UE si institutiile financiare internationale, asigurand implementarea masurilor convenite in acordurile de finantare externa de 240 miliarde de euro.