Protestele constituie primul test major al vointei executivului de a-si aplica planul de austeritate destinat sa resoarba severul deficit bugetar al tarii.

"Este o adevarata declaratie de razboi la adresa functionarilor si noi vom raspunde la fel, cu proteste constante, pana cand aceasta politica se va schimba", ameninta Christos Katsiotis, lider sindical.

Concret, functionarii greci nici nu vor sa auda de inghetarea salariilor si a angajarilor, marirea varstei de pensionare, eliminarea primelor si a privilegiilor fiscale.

Zecilor de mii de functionari publici li s-au alaturat profesorii, personalul medical si angajatii din transporturi. Caile ferate elene au redus drastic numarul curselor, vamesii au blocat frontierele, iar avioanele au fost tintuite la sol.

Impasul economic in care se gaseste Grecia va fi principala tema a unui summit extraordinar al Uniunii Europene, programat pentru joi la Bruxelles. Dezbaterile pro si contra unui ajutor pentru Grecia se anunta furtunoase, dupa cum o demonstreaza si acest preambul consumat in cursul votului de investire a noii Comisii Europene.

"Care a fost initiativa Comisiei fata de criza din Grecia? Unde e solidaritatea? 4,3% din PIB-ul Greciei este alocat apararii. Si asta din cauza Ciprului si a relatiei cu Turcia. Ce initiativa a avut Comisia pentru ca PIB-ul Greciei sa fie degrevat  de acest conflict idiot si imbecil?", acuza Daniel Cohn Bendit, parlamentar european.