Ajutorul de 110 miliarde de euro ofera doar o perioada de respiro pentru introducerea unor reforme dure. Prima transa de 14,5 miliarde de la Uniunea Europeana a stat doar cateva ore in conturile Greciei si a plecat in aceeasi zi catre creditori. Asadar, nimic la investitii.

Statul se vede nevoit sa deschida ochii si sa isi ceara macar in al 12-lea ceas banii din taxe si impozite intarziate, in primul rand de la bogatii tarii.

Inspectorii fiscului grecesc folosesc metode tot mai creative ca sa ii prinda pe evazionistii fiscali. Uitilizand poze din satelit, au aflat spre exemplu ca pe langa cele 300 de piscine declarate si impozitate mai exista peste 16.000, pentru care nu s-a platit niciun ban la stat. Cel putin pana acum.

Acolo unde sunt pisicine, sunt si vile, iar de cele mai multe ori locatari sunt cei care declarau la fisc venituri ridicole. Printre ei si un faimos cantaret grec, sotul ministrului turismului. Angela Gerekou a demisionat din Guvern in mijlocul unui scandal care a cutremurat Grecia si a ridicat semne de intrebare in intreaga Europa. Fiscul anuntase ca partenerul ei de viata are datorii catre autoritati de 5,5 milioane de euro.

Apoi, pe langa falimente, somaj si greve, in Grecia se scumpesc toate. Cresc accizele la carburanti, care sunt acum cei mai scumpi din UE. Se majoreaza impozitele, TVA -ul a crescut si el de la  19% la 21% si este anuntat inca un salt de 2%. Casele de marcat au fost impuse in cluburile de noapte, in benzinarii si chiar in piete, locuri unde pana nu de mult erau numai de decor.

Printre cei mai loviti sunt patronii din turism, obisnuiti ca la ei in insule sa fie rar calcati de controale. Tavernele sunt goale acum, inclusiv la sfarsit de saptamana, iar rezervarile facute deja se anuleaza cu zecile de mii.

Si cei din comert se simt sugrumati. Pana si magazinele din centrul Atenei, obisnuite cu clienti darnici si turisti incep sa dea faliment. Grecoaicele cochete, care cheltuiau sute de euro pe luna pentru imbracaminte sau incaltaminte de firma, incep sa-si scoata din dulap hainele de anul trecut.

Toti oamenii de afaceri sunt fortati sa caute solutii. Spre exemplu, domnul Koutsianas. In fabrica lui de cosmetice vanzarile au cazut la jumatate, insa crede ca a gasit solutia salvatoare. A plecat prin Europa, Rusia si America, unde a reusit sa isi plaseze produsele cu extracte naturale. "Facem doar 11% din vanzari in Grecia. Incercam sa ne crestem incasarile din alte tari. Credem ca asa ne vom dubla vanzarile in aceasta perioada", spune el.

Grecia incearca sa profite acum tocmai de globalizarea care a pus-o in dificultate. Se negociaza cu oameni de afaceri din China, Japonia, Qatar sau chiar Liban. Nici macar nu mai conteaza de unde vin banii, cata vreme intra urgent in economie.

Chinezilor li s-a oferit deja in concesiune o zona importanta din portul Pireu, cel mai important. In lipsa unei industrii grele, Grecia mizeaza acum pe putinele sale avantaje competitive: turismul, energia solara, agricultura si transporturile maritime. Iar pentru ca investitorii sa prinda curaj, li se ofera scurtaturi prin care timpul mediu de 5-6 ani pentru punerea in functiune a unei afaceri sa se comprime pana la un an. Spre exemplu, Qatarul va construi un terminal pentru gaze naturale prin aceasta metoda.

In timp ce guvernantii isi bat capul destul de tarziu, mii de oameni din patura de mijloc sufera. Au ajuns pe drumuri ori si-au inchis afacerile de familie. Insa pana cand vor fi nevoiti sa dea piept cu ziua de maine, grecii stiu ca exista si o noapte la mijloc, asa ca beau un pahar, doua... de necaz.