George Papaconstantinou a precizat ca guvernul a initiat un "program serios" de stabilizare, aplica atent politica bugetara si intentioneaza sa efectueze modificari structurale importante, scrie Mediafax.

Randamentul obligatiunilor elene cu scadenta la zece ani a atins joi nivelul istoric de 7,322%, cel mai ridicat de la adoptarea euro de catre Grecia, in 2001, ceea ce alimenteaza temerile legate de capacitatea statului de a continua sa se imprumute.

Grecia a vandut pe 25 ianuarie obligatiuni de opt miliarde euro, cu scadenta la cinci ani si randamente majorate pentru a atrage investitorii. Apoi, pe 4 martie, Atena a emis obligatiuni de cinci miliarde euro, cu maturitate la zece ani. La sfarsitul lunii martie, statul a lansat o emisiune de obligatiuni in valoare de cinci miliarde de euro, pe termen de sapte ani. Autoritatlie de la Atena intentioneaza, de asemenea, sa emita obligatiuni denominate in dolari.

Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana au convenit in martie infiintarea unui mecanism de imprumuturi bilaterale pentru Grecia, la care va contribui si Fondul Monetar International.

Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, este sceptica, insa, in legatura cu planul de salvare, se arata intr-un document intern al institutiei, citat de publicatia Frankfurter Rundschau.

"Acest acord prezinta riscuri pentru stabilitate pe care nu trebuie sa le subestimam. Planul presupune virarea catorva miliatrde de euro direct ministerului elen al Finantelor", potrivit documentului.

Guvernul elen trebuie sa imprumute 11,6 miliarde euro pana la sfarsitul lunii mai, din necesarul de finantare de 32 miliarde euro calculat pentru acest an.