"Un guvern interimar va fi instalat miercuri, pentru a conduce tara pana dupa alegeri", a afirmat purtatorul de cuvant al presedintelui Carolos Papoulias. 

"Ne indreptam spre alegeri", a precizat oficialul citat.

O veste care nu a picat deloc bine monedei unice europene. Euro e in picaj, si ajuns sub pragul de 1.28 dolari pentru prima data de la 18 ianuarie. Indicii FTSE MIB (Italia) si IBEX 35 (Spania) au cazut cu un procent. Bursa de la  Atena s-a prabusit pur si simplu, 4,5% in primul minut de la aflarea vestii. Pierderile au fost generate de caderi majore ale actiunilor in cadrul bancilor elene.

Actiunile de pe bursele din Europa au scazut marti, cele din SUA si-au redus puternic cresterea. Indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai mari companii listate din Europa, se afla in scadere cu 0,8%, la minimul acestui an, la 13:05 GMT.  Pe piata americana, contractele futures pe principalii indici bursieri si-au redus puternic cresterea in urma anuntului, dupa ce evolutia pozitiva a fost sustinuta anterior de date privind vanzarile de retail din SUA si industria prelucratoare din statul New York.

O reuniune a liderilor a cinci dintre cele sapte partide care au intrat in Parlamentul grec dupa alegerile de la 6 mai a avut loc marti sub egida presedintelui Carolos Papoulias, pentru a incerca sa formeze un uvern de tehnocrati, informeaza Mediafax.

Lliderul partidului conservator Noua Democratie, Antonis Samaras, al formatiunii socialiste Pasok, Evangelos Venizelos, al stangii radicale Syriza, Alexis Tsipras, al stangii democratice, Fotis Kouvelis, si al formatiunii nationalist-populiste Grecii Independenti, Panos Kammenos, au participat la aceasta intalnire.  Partidul neonazist nu a fost invitat, iar comunistii au declinat invitatia. 

Reuniune a fost convocata luni seara de Papoulias, dupa o saptamana de negocieri politice care nu au reusit sa duca la formarea unui executiv.  Intr-o ultima tentativa in fata "pericolului" care ameninta in opinia sa tara din cauza impasului politic, Papoulias a propus formarea unui Guvern de "personalitati apolitice" care ar putea cere increderea Parlamentului format in urma legislativelor din 6 mai. 

Pentru ca nu s-a ajuns la un consens, tara va organiza noi alegeri, probabil la 17 iunie. Primele sondaje realizate in aceasta perspectiva atesta o crestere suplimentara a stangii radicale Syriza, care respinge cura de austeritate dictata de UE si FMI in schimbul salvarii tarii de la faliment si al mentinerii ei in zona euro.

Roubini: Rezultatele noilor alegeri vor duce Grecia catre iesirea din zona euro

Alegerile anticipate din Grecia vor fi castigate de Coalitia Stangii Radicale (Syriza), formatiune care nu se va intelege cu reprezentantii creditorilor internationali, iar Grecia va ajunge in incetare de plati isi va iesi din zona euro, a afirmat, marti, economistul Nouriel Roubini.

"Noile alegeri din Grecia vor conduce la victoria Syriza isi la un curs de coliziune cu Troica (formata din reprezentantii FMI, UE isi BCE, n.r.), iar aceasta la default isi ieisirea din zona euro", a afirmat Roubini, intr-o postare pe Twitter la scurt timp dupa anuntul ca vor organizate noi alegeri anticipate, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Roubini este cunoscut isi drept "Doctor Doom" pentru prognozele sale pesimiste.