Grecia si investitorii privati au anuntat ca discuta ultimele detalii ale reducerii datoriilor statului elen si se asteapta ca in cateva zile sa aiba gata un acord. Intelegerea este esentiala pentru al doilea pachet de ajutor financiar, care sa permita tarii sa evite un faliment necontrolat, scrie Reuters.

Dupa mai multe runde, negocierile se afla in faza finala, insa pare putin probabil ca o intelegere preliminara sa fie incheiata la timp pentru un summit al liderilor europeni programat luni.

Investitorii care detin obligatiuni elene au anuntat ca cele doua parti finalizeaza un acord bazat pe o propunere a presedintelui grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker.

Afirmatiile sugereaza ca cererea lui Juncker pentru o dobanda sub 4% la obligatiunile cu maturitate mai lunga care vor fi oferite de statul elen la schimb cu obligatiuni existente, in cadrul acordului de reducere a datoriilor cu 50%, a fost acceptata de creditori.

Dobanda a fost principala piedica in discutii, dupa ce ministrii din zona euro au respins cererea creditorilor privati pentru un cupon de minim 4%, peste nivelul de 3,5% vizat de Grecia si statele europene care ii acorda ajutor financiar.

"Saptamana urmatoare ne vom afla in pozitia de a finaliza acest schimb. Suntem la numai un pas de acordul final", a spus ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, citand progrese semnificative la discutii care au avut loc sambata. Ministrul a confirmat ca cele doua parti lucreaza exact pe baza recomandarilor facute de ministrii de Finante din zona euro.

Seful Institutului de Finante Internationale, Charles Dallara, care negociaza in numele bancilor si companiilor de asigurari cu portofolii de obligatiuni elene va parasi duminica Atena, dar va ramane in contact cu autoritatile elene.

Progresele din negocierile pentru reducerea datoriilor risca sa fie umbrite la Atena de discutiile tot mai dificile cu creditorii institutionali externi, ai caror inspectori se afla in Grecia si cer reforme nepopulare.

Impovarata de o datorie de 350 de miliarde de euro si in pericol de a ramane rapid fara bani, Grecia incearca sa-i multumeasca pe reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si FMI, si simultan incheie un acord pentru reducerea datoriilor. Comisia si FMI au avertizat ca ar putea bloca ajutorul financiar pentru statul elen, daca nu sunt luate masuri pentru a face economia Greciei mai eficienta.

Citeste si:

Tara pentru care nu se mai gasesc solutii. Ce propune Germania

Reactiona incredibila a oficialilor Apple privind acuzatiile de exploatare a angajatilor chinezi: "Stim de 4 ani, dar ne convine"