Reporter Paul Anghelescu: Domnule Quest, ati vazut rezultatele. Domnul Samaras incearca sa formeze un nou guvern. Este asta o veste buna pentru pietele internationale?

Richard Quest: Pietele internationale erau extrem de ingrijorate in legatura cu aceste alegeri. Cele mai rele scenarii erau chiar dramatice: Grecia putea sa vireze la extrema stinga, putea sa rupa acordurile de finantare, ar fi fost un masacru pe pietele financiare

Formarea guvernului este partea usoara. Dupa ce vor forma un guvern trebuie sa se confrunte cu adevaratele probleme. In primul rand, reforma economica, apoi trebuie sa gaseasca o solutie pentru plata datoriilor, si nu in ultimul rand sa mearga in fata Europei si sa ceara o "indulcire" a masurilor de austeritate.

Reporter: Vor negocia cu Grecia?

R.Q.: Cu siguranta!

Reporter: Sunteti sigur?

R.Q.: Sunt gata sa pariez bani pe asta. Daca nu vor fi dispusi sa negocieze incotro se va indrepta Grecia? Trebuie sa rasplateasca Grecia intr-un fel. Grecia le-a oferit mai mult decit se asteptau, la alegeri. Ceea ce Merkel si compania nu vor accepta insa sub nicio forma este sa porneasca o renegociere complet noua a memorandumului.

Reporter: Ce credeti ca se va intampla acum cu celelalte tari, mai mici, cum este spre exemplu Romania?

R.Q.: Cred ca tarile mai mici, cum este Romania, vor suporta consecintele deciziilor luate de catre ceilalti.

Reporter: Vom merge practic intr-o directie impusa de altii?

R.Q.: Nu sunteti suficient de mari sa mergeti impotriva deciziilor lor. Ungaria a incercat sa faca asta si am vazut care au fost consecintele. Sa ne uitam la numerele inregistrate de Ungaria. Guvernul a fost nevoit sa ia bani din fondul de pensii in acest caz...Prin urmare, tarile mici trebuie sa urmeze regulile. Este dificil sa prevad...depinde daca sunteti sau nu in zona euro.

Reporter: Nu suntem. Speram sa ajungem in zona euro in 2015. Asta daca va mai exista atunci Uniunea.

R.Q.: Cu siguranta va exista. Scoate niste bani din buzunar. Ai bani in buzunar. Bine, da-i incoace. Haide, scoate-i.

Reporter:: Ok. Astia sunt romanesti.

R.Q.: Lasa-i deoparte, da-mi euro. 50 de euro. Hai sa scapam de astia. Acum, aproape 200 de milioane de oameni folosesc in fiecare zi aceasta hartie (euro) si o vor folosi in continuare. Daca din orice motiv, moneda euro s-ar prabusi ar fi finalul. Ultima persoana sa inchida lumina! Consecintele ar fi de neconceput. Este de neconceput ca euro sa dispara de pe piata monetara. Este foarte posibil, insa, ca zona euro sa isi schimbe structura.

Ai idee cat de devastator ar fi pentru aceasta tara sa se intoarca brusc la moneda nationala, drahma? Gandeste-te la toti oamenii acestia din jurul nostru care si-ar descoperi brusc toti banii din cont schimbati din euro in drahma. Si-ar retrage economiile si toate bancile ar da faliment. Companii ca aceasta, care au datorii, ar trebui sa le plateasca in euro, dar veniturile lor ar fi in drahme.Vorbim despre o prabusire a intregii piete comerciale.

Ii auzim pe toti cum spun: "Grecia sa paraseasca zona euro!". Daca ar fi sa se intample asa, ar fi un dezastru pentru aceasta tara. S-ar putea intampla si vor fi nevoiti sa gaseasca solutii. Nu spun ca nu s-ar putea intampla niciodata, dar cred ca inainte ca oamenii sa vorbeasca despre asta atat de relaxati, ca si cum s-ar intampla maine, ar trebui sa realizeze exact despre ce vorbesc. Vorbesc despre prabusirea totala a unei economii, daca Grecia ar parasi zona euro.