In urma cu trei saptamani, Guvernul a decis sa acorde ajutoare sociale pentru 522 de angajati Oltchim al caror venit mediu lunar pe membru de familie este mai mic decat 786 lei si care nu detin in proprietate alte locuinte in afara celei de domiciliu, terenuri cu potential productiv sau utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului, scrie Mediafax.

In cadrul combinatului Oltchim lucreaza 3.353 angajati.

Anterior, Guvernul hotarase ca angajatii Oltchim sa primeasca ajutoare sociale de urgenta in suma de cate 1.400 lei, in doua transe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.

In sedinta de marti insa, Guvernul a adoptat o hotarare prin care plata unor ajutoare de urgenta pentru sprijinirea materiala a familiilor salariatilor de la Oltchim se va face intr-o singura transa, in luna decembrie 2012.

"Aceasta hotarare a fost luata deoarece nu a fost suficient timp pentru realizarea tuturor procedurilor administrative de deschidere a creditelor bugetare aferente primei tranșe a ajutorului de urgența aprobat", explica Guvernul.

Productia la combinatul Oltchim a fost reluata, joi, la instalatia de electroliza cu membrana, iar in doua saptamani va fi repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur, potrivit reprezentantilor companiei. Pana in 15 noiembrie ar putea fi date salariile restante ale angajatilor daca situatia economica a combinatului va permite acest lucru.

Pana la sfarsitul saptamanii, autoritatile romane intentioneaza sa notifice oficial Comisia Europeana cu privire la ajutorul de urgenta pentru Oltchim, de 20 milioane de euro.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane de euro pentru titluri.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.