Tintele de crestere economica au fost revizuite prin noul Program de convergenta aprobat, miercuri, de Guvern, comparativ cu programul aprobat anul trecut, cand cresterea economica depasea patru procente.

Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.

"Avand in vedere pierderea de viteza a potentialului de crestere economica, pe termen mediu, respectiv perioada 2013-2015, scenariul de prognoza prevede accelerarea cresterii economice cu ritmuri intre 3-4%, mai reduse decat in varianta precedenta a Programului de Convergenta. Scenariul se bazeaza pe imbunatatirea activitatii in toate sectoarele economiei, in special in ramurile industriale cu potential ridicat de export, precum si in sectorul constructiilor care poate fructifica necesarul de infrastructura existent in toate domeniile", se arata in documentul citat de Mediafax.

Astfel, pentru anul viitor, cresterea economica este estimata la 3,1% fata de 4,5% in vechiul program, in timp ce pentru 2014 este prognozat un avans PIB de 3,6% comparativ cu 4,7% anticipat in urma cu un an. Pentru 2015, estimarea Guvernului este pentru o crestere economica de 3,9%. Pentru acest an, tinta a fost deja revizuita, de la 4% la 1,7%.

"Cererea interna va fi motorul acestei evolutii, cu ritmuri de crestere a formarii brute de capital fix de peste 7%, pana la 7,8% in 2015. In timp ce cheltuielile consumului privat se vor majora cu ritmuri in jur de 3,5%, in conditiile cresterii veniturilor disponibile si a increderii in climatul economic, cheltuielile cu consumul guvernamental vor inregistra dinamici pozitive, care vor asigura totusi reducerea ponderii lor in produsul intern brut si imbunatatirea eficientei cheltuielilor bugetare", apreciaza Guvernul.

In acelasi timp, exporturile si importurile de bunuri si servicii se vor mentine la niveluri ridicate, exportul net inregistrand contributii negative la cresterea reala a produsului intern brut.

Luand in considerare evolutia economiei mondiale, pentru perioada 2013-2015 sunt estimate cresteri medii anuale ale exporturilor de bunuri cu 11,2% si de importuri cu 11,8%.

Nivelul deficitului de cont curent se va mentine la o valoare cuprinsa intre 7,8-8,7 miliarde euro, cu o pondere a acestuia in PIB de 5,2% in 2013 si 5% 2015, acoperit aproape in intregime prin surse autonome negeneratoare de dobanda pe intreaga perioada.

Ponderea deficitului extern in PIB, luand in calcul si contul de capital, se va diminua de la 5,0% la 4,7% in perioada 2013-2015, in conditiile cresterii contributiei contului de capital. Pentru perioada 2013-2015 se prognozeaza ca valoarea investitiilor straine sa se majoreze de la 3,5 miliarde euro la 4,6 miliarde euro.

Autoritatile se asteapta in acelasi timp ca reducerea graduala a majorarii de accize, promovarea unei politici salariale prudente si continuarea reformelor structurale sa mentina procesul de dezinflatie pe o traiectorie sustenabila. Astfel, rata inflatiei urmeaza sa scada pana la nivelul de 2,3% in 2015, cu o medie anuala de 2,5%.