Guvernul federal si landurile germane au planificat prima emisiune comuna de obligatiuni pentru anul viitor, a anuntat Executivul de la Berlin, scrie Bloomberg.

Inasprirea reglementarilor UE privind echilibrarea bugetului a determinat cele 16 landuri sa preseze guvernul pentru o solutie, pentru a preveni depasirea deficitului limitat prin constitutie.

Guvernul Angela Merkel a cedat in negocierile cu opozitia, care controleaza camera superioara a parlamentului, cel mai probabil pentru a facilita ratificarea pactului fiscal al UE.

Ministrul Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca acordul intern nu reprezinta un semnal ca Germania ar fi pregatita sa-si asume responsabilitati similare pentru zona euro.

Finantarea in comun a celor 17 state ale eurozonei nu are sens din moment ce bugetele sunt stabilite de guvernele nationale, a declarat Schaeuble duminica seara, la postul de televiziune ZDF.

"Cat timp guvernele nationale iau deciziile, tot ele trebuie sa fie raspunzatoare. Daca poti cheltui bani in contul meu, nu vei fi chibzuit", a afirmat oficialul german, noteaza Mediafax.

Bavaria, unul dintre cele mai bogate landuri germane si "domiciliul" BMW si Audi, a utilizat un argument similar in incercarea de a se opune finantarii in comun a landurilor si guvernului federal. Oficialii bavarezi au aratat ca asa-numitele "Deutschland bonds" vor deteriora disciplina fiscala.

Pe langa acceptarea obligatiunilor comune, coalitia care sustine Cabinetul Merkel a acceptat sa acorde un ajutor federal de 580 milioane euro guvernelor locale si sa transfere 75 milioane euro pe an pentru programul de cresa "day care", plus o suma nespecificata pentru ingrijirea batranilor.