Guvernul va introduce cel mai tarziu la inceputul anului viitor sistemul de achitare a TVA la momentul incasarii facturii pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro, daca platile sunt efectuate prin banca. Termenul este inca discutat cu FMI, a declarat premierul Victor Ponta.

"Inteleg ca decizia este favorabila si vom introduce masura. Este o discutie despre termen si il vom discuta in week-end. Cel mai tarziu va fi la 1 ianuarie 2013, dar recunosc ca ne-am dori sa facem lucrul asta si mai devreme. Decizia sper sa o avem pana luni", a spus Ponta, la finalul discutiilor cu membrii misiunii Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM), citat de Mediafax.

El a precizat ca discutiile cu FMI vor continua la sfarsitul acestei saptamani.

In privinta masurilor deja anuntate ca intentie privind reducerea TVA la produse agro-alimentare si o eventuala impozitare diferentiata a veniturilor, in care cota maxima de impozitare sa nu depaseasca 16%, premierul a precizat ca aceste teme vor fi discutate in toamna cu institutiile financiare internationale, la momentul elaborarii proiectului de buget pentru anul viitor.

Ponta a mai precizat ca discutiile actuale cu FMI nu au influentat decizia de majorare a salariilor pentru bugetari, aceasta problema fiind clarificata inca de la precedenta misiune a Fondului.

In luna iulie, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul a informat FMI despre intentia de a introduce achitarea TVA la momentul incasarii facturii pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro, daca platile sunt efectuate prin banca, data aplicarii urmand sa fie stabilita dupa discutiile oficiale.