Guvernul a transmis Senatului aceste opinii, ca raspuns la propunerea legislativa, initiata de cinci senatori independenti, privind examinarea psihologica si psihiatrica obligatorie a candidatilor pentru functii de demnitate publica si in administratia locala sau a inaltilor functionari publici si a ministrilor, scrie Medaiafax.

Cei cinci senatori independenti propun obligativitatea prezentarii unei adeverinte medicale privind starea de sanatate fizica si mentala in cazul candidatilor la functii de demnitate publica alese sau numite si in situatia persoanelor nominalizate la functii de conducere in administratie, precum si a unui control medical anual in cazul persoanelor care ocupa deja astfel de functii.

Initiatorii propun ca examinarile psihologice si psihiatrice sa fie efectuate inclusiv in cazul candidatilor pentru presedintia tarii.

Acestia considera ca, de vreme ce testarea psihologica este eliminatorie pentru profesii precum cea de conducator auto, profesor, pilot de aviatie, politist sau electrician, la o astfel de examinare ar trebui supusi si candidatii la functii de primar, consilier local, consilier judetean si parlamentar.

"In conditiile in care apar initiative legislative care de care mai «nastrusnice», unele din partea parlamentarilor, dar cele mai multe din partea Executivului, in aceasta perioada de volatilitate politica, dar si economica, care creeaza situatii stresante cu mare predispozitie la decompensari psihice, credem ca aceasta initiativa legislativa poate fi sustinuta si votata in Parlament", arata initiatorii proiectului de lege.

In punctul de vedere negativ transmis Senatului, Executivul invoca insa faptul ca aducerea la cunostinta publica a adeverintei medicale, ca parte a dosarului de candidatura, pentru persoanele care candideaza la alegerile locale, generale sau prezidentiale ar constitui o incalcare a caracterului confidential al informatiilor privind sanatatea persoanei, "aducandu-se astfel atingere dreptului constitutional la viata intima, familiala si privata".

In cazul functiilor de presedinte al tarii, deputat si senator, Executivul nu este de acord cu dispozitiile proiectului potrivit carora neefectuarea controlului anual determina pierderea functiei dobandite prin alegeri sau prin numire.

"Apreciem ca, cel putin in cazul functiilor de deputat, senator si presedinte al Romaniei, acestea sunt de natura sa aduca atingere dispozitiilor constitutionale care reglementeaza incetarea mandatului acestora. Cat priveste functiile numite, apreciem ca sanctiunea prevazuta este excesiva", sustine Guvernul.

Printre argumentele invocate de Guvern pentru a nu sustine propunerea legislativa se numara si acela ca textul propus de intiatori nu prezinta clar categoriile de personal din sectorul public-personal, care ocupa functii de demnitate alese sau numite la nivel central sau local, carora ar trebui sa li se efectueze astfel de examinari.

La randul sau, Consiliul Legislativ a transmis initiatorilor aceeasi recomandare privind delimitarea cu exactitate a catgoriilor de personal carora li se impune prezentarea, la numirea in functie, a adeverintei medicale vizate de un psiholog si de un medic psihiatru, dar, in opozitie cu avizul negativ al Guvernului, a avizat favorabil propunerea.

Ambele avize, atât cel al Guvernului, cât si cel al Consiliului Legislativ, sunt consultative.
Crezi ca seful statului si parlamentarii trebuie sa fie examinati psihiatric? (508 voturi)
Da
89.37%
Nu
4.53%
Da, dar doar presedintele
1.97%
Da, dar numai paralamentarii
3.15%
Nu stiu
0.98%