Vestile ca Greciei i-a fost stearsa jumatate din datorie si ca fondul de stabilitate financiara a fost suplimentat cu peste 500 de miliarde de euro au readus bursele pe plus de ambele parti ale Atlanticului.

"Ca sa va spun adevarul, daca nu s-ar fi ajuns la un acord ieri seara, nu doar Europa s-ar fi prabusit ci intreaga lume", a spus presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

Analistii atrag atentia totusi asupra unui cerc vicios. "Multe tari trebuie sa adopte masuri de austeritate pentru a-si redcue deficitele. Iar austeritatea va incetini cresterea economica in Europa. Asa se face ca orice pas gresit ar putea readuce regiunea in recesiune", este de parere Sam Stovall, analist al Standard and Poor's.

In acest timp, directorul executiv al Fondului de stabilitate a ajus la Beijing, pentru negocieri cu investitorii de aici. Nu a dat detalii despre sumele cu care China va contribui la fond si nici daca Beijingul a pus pre-conditii in schimbul ajutorului financiar. Este de presupus ca autoritatile chineze asteapta o mai mare deschidere a pietelor europene pntru produsele si investitiile lor.

"Daca Beijingul - care detine 60% din rezervele mondiale - prefera sa le investeasca in euro in locul dolarului, de ce l-am refuza? Nu e nimic de negociat. Independenta noastra nu va fi cu nimic amenintata de asta",
a spus Sarkozy.

"Ajutand Uniunea Europeana, China va castiga puncte politice,  pe care la un moment dat va vrea sa le valorifice"
, a precizat Francis Lun, analist financiar.

Vesti bune au venit si de peste Ocean. Produsul Intern Brut al Statelor Unite a crescut cu 2,5% in trimestrul III, aproape dubul fata de cel anterior. Consumul a crescut surprinzator in cel de-al treilea trimestru, cu 2,4%.

"Dupa ce ti-ai tot carpit hainele, ai pingelit pantofii si ti-ai reparat la infinit masina, pana la urma mai si cumperi unele noi",
adauga Carl Riccadonna, economist Deutsche Bank.

Economistii mai precauti spun ca nu este suficient. Patronii trebuie sa aiba din nou incredere, ca sa angajeze masiv, iar somajul sa scada sub 9 %, atat cat este in prezent.