Inainte de furtuna perfecta. Avem sau nu de-a face cu o criza in forma de W?

Spaima de o criza in forma de W, in care dezastrul financiar din 2008 s-ar putea repeta, aducand din nou recesiune mondiala si haos valutar, a revenit in discutie din cauza crizei datoriilor in Europa si SUA. Fata de anii trecuti, speranta intr-o salvare prin interventia rationala a statelor a palit, iar solutiile extreme castiga teren, scrie Business Magazin.
Criza cea mare se amana pentru 2013, ne anunta Nouriel Roubini: talentul Europei, al SUA sau al Chinei de a-si impinge in viitor problemele va asigura inca un an-doi de tranzitie, pana ce vom intra intr-o noua perioada de "furtuna perfecta".
In Occident si in SUA s-ar razbuna criza nerezolvata a datoriilor si a deficitelor si incapacitatea de a crea locuri de munca; in Orient, eforturile Chinei de a-si stapani supraincalzirea economica vor paraliza comertul cu Vestul, fara a reusi sa impiedice o "aterizare dura" a economiei asiatice, iar coincidenta dintre astfel de factori va aduce o perioada de recesiune de unde va fi greu de iesit, lasa de inteles Roubini.
Noutatea e aici doar anul prezis pentru furtuna perfecta; in rest, previziuni despre o "aterizare dura" iminenta a Chinei apar cel putin din 2004 incoace, iar amanarea electorala a unor probleme fiscale in democratiile mai mult sau mai putin dezvoltate e calificata de zeci de ani drept pericolul care va arunca economiile respective in prapastie.
Nici teama de revenire a recesiunii nu e noua: din 2008 inca s-au prefigurat mai multe modele de evolutie a crizei, de la cele optimiste, exprimate in literele V sau U, pana la cele pesimiste, figurate in litere ca W sau L, ba chiar O, dupa anumite abordari mai ironice. Insusi guvernatorul BNR spunea nu demult ca la noi criza a luat intre anii 2008 si 2011 forma unui V frant, cu ruptura V-ului cauzata de majorarea in iulie trecut a TVA, dar daca n-ar fi fost ruptura, "forma de V putea fi mai ascutita, adica revenirea putea fi mai rapida".
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Comisia Europeană a aprobat o investiţie de peste 222 de milioane euro pentru apă potabilă mai bună în România
O lipsă fără precedent de tancuri care transporta gaze lichefiate face din ele cele mai scumpe nave. Chiria ajunge la 350.000 de dolari pe zi
Deficit mondial de cipuri. Producătorii auto din întreaga lume opresc linii de asamblare din cauza lipsei semiconductorilor

Comentarii (0)