Presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi, presedintele UE Herman Van Rompuy, seful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker au misiunea de a gandi un calendar al reformelor necesare, ce urmeaza sa fie prezentat la summitul UE din luna iunie.

Turbulentele care zdruncina pietele financiare si au dat nastere unei incertitudini economice de mare amploare ii forteaza pe sefii celor patru institutii sa descopere solutia durabila, a declarat sub protectia anonimatului un inalt oficial al UE, pentru Welt am Sonntag.

"Peste tot in lume - in America si in Asia - suntem intrebati: 'Unde mergeti'", a afirmat oficialul citat. "Dupa doi ani de criza, este timpul sa oferim un raspuns".

Pana acum planul salvator prevede intarirea puterii institutiilor europene asupra bugetelor nationale, crearea unei institutii de supervizare a sectorului bancar, dotata cu "noi puteri", armonizarea politicilor fiscale si externe in materie de impozite si securitate, pecum si reformarea programelor de ajutoare sociale.

Schimbarile s-ar putea aplica doar in cazul a 17 state din zona euro.

Saptamana trecuta, presedintele Comisiei Europeane, Jose Manuel Barroso, s-a pronuntat pentru formarea unei uniuni bancare in zona euro, care sa se opuna "dezintegrarii financiare".