"Ea are acum obligatia sa descrie in mod foarte detaliat ce inseamna acest lucru si ce inseamna acest lucru si din punct de vedere fiscal", a declarat seful statului, intr-un interviu pentru postul public german ZDF, difuzat duminica seara. 

O asemenea explicare "nu este misiunea mea, eu nu sunt Guvernul de rezerva", a adaugat el. 

Atributiile presedintelui german sunt esential onorifice, dar Legea Fundamentala (Constitutia) ii confera un rol de autoritate morala si de protector al poporului. 

O asemenea interventie din partea unui sef de stat german este rara, in cadrul unui dosar de actualitate. 

Joachim Gauck, un fost pastor si activist pentru drepturile omului in fosta Republica Democrata Germana (RDG), spune ca uneori oficialii politici nu comunica in mod suficient.

"Uneori este obositor sa explici care este miza. Iar alteori exista o lipsa de energie in a spune deschis populatiei ceea ce se petrece in mod real. In aceste cazuri pot sa ajut eu", a subliniat presedintele german. 

Seful statului german si-a exprimat totodata respectul fata de Merkel si de munca ei.

"Eu nu as fi capabil sa fac ceea ce face ea si ceea ce realizeaza in prezent", a spus presedintele. 

Joachim Gauck a acceptat recent, la solicitarea Curtii Constitutionale, sa amane sa semneze textele de lege privind Mecanismul European de Salvare (MES) si Pactul bugetar, pentru a permite ca eventuale recursuri impotriva acestor texte sa fie examinate de inalta jurisdictie.  Aceasta intarziere a impiedicat ratificarea definitiva a MES inainte de inceputul lui iulie, asa cum prevedea Merkel, in vederea unei intrari rapide in functiune a mecansimului, informeaza Mediafax.

Citeste si:

Avertisment FBI: Astazi se inchide internetul. Vezi daca esti printre cei care ar putea ramane offline