"Pe acest fond nefavorabil, companiile romanesti se vor confrunta cu o reducere a cererii la export, o deteriorare a accesului la finantare, la care se va adauga un consum intern privat slab, precum si un nivel al investitiilor precar. Singura sansa pentru o avea crestere economica in 2012 este de a vedea o crestere semnificativa in zona investitiilor publice si a gradului de absorbtie a fondurilor europene. Fiind si un an electoral, este important ca orice cheltuiala sa fie orientata spre crestere economica, si sa nu alimenteze eventuale dezechilibre", a spus Ionescu, citat de Mediafax.

El a adaugat ca dupa o redresare modesta in 2011 generata de exporturi, productia industriala si agricultura, ritmul de crestere economica al Romaniei se va incetini in 2012 si se va situa intre 1 si 1,5%. De asemenea, inflatia medie anuala va cobori de la 5,8% la 3,3%.

"Exporturile, orientate in proportie de 55% catre zona euro aflata in recesiune, se vor contracta. Cu toate acestea, consumul persoanelor fizice va fi sustinut de o redresare a venitului disponibil, generata de scaderea somajului la 7%, sub media UE, si o scadere a inflatiei permisa de o recolta buna", a spus reprezentantul Coface.

Potrivit lui reprezentantului Coface, investitiile publice vor putea deveni principalul motor al cresterii intr-un context in care necesitatile infrastructurii de transport raman extrem de importante, la care se vor adauga investitiile straine directe, estimate la 2,2 miliarde de euro, de la 1,79 miliarde de euro in 2011.

Cofinantarea din fondurile structurale europene, a caror rata de absorbtie ramane cea mai scazuta din UE, va juca un rol cheie in aceasta privinta, a aratat Ionescu. El a adaugat ca sistemul bancar este afectat de un nivel ridicat al imprumuturilor neperformante, iar bancile din zona euro, afectate de criza datoriei suverane, detin 72% din activele bancare romanesti.

"Ele ar putea fi constranse sa-si reduca semnificativ expunerea pe pietele din Europa Centrala cu privire la noile cerinte de lichiditate impuse de Basel III. Ori bancile romanesti sunt dependente de imprumuturile de la bancile-mama din cauza insuficientei depozitelor (raportul dintre imprumuturi si depozite se ridica la 120%)", a afirmat seful Coface Romania.

El a aratat ca riscul de refinantare de la bancile-mama din Grecia, extrem de vulnerabile, si ale caror creante reprezinta 12% din PIB-ul Romaniei, este deosebit de ridicat. "In acest context, reducerea volumului ofertelor de credit ar trebui sa se accentueze", a precizat Ionescu.

Coface a pastrat calificativul privind riscul de tara pentru Romania la "B", clasa de risc care indica un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.

Ionescu a afirmat ca Romania ramane vulnerabila ca urmare a persistentei dezechilibrelor externe si a ajustarilor bugetare insuficiente, in timp ce conditiile de finantare ar trebui sa se inaspreasca din nou in acest an din cauza aversiunii crescute a investitorilor fata de risc.

Coface Romania si-a inceput activitatea in 1996 si deruleaza activitati pe segmentele asigurarilor de credite comerciale, factoring, ratinguri, recuperari de creante si rapoarte de credit.

Coface: Cursul leului in raport cu euro va varia in acest an in intervalul 4,3-4,4 lei/euro

Cursul leului in raport cu moneda europeana va varia in acest an in intervalul 4,3-4,4 lei/euro, orice ce depasire a pragului superior urmand sa atraga interventia Bancii Nationale a Romaniei, crede Iancu Guda, director in cadrul Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.

"Depasirea acestui prag va genera presiuni in sistemul financiar-bancar. Spre exemplu, un curs mai mare de 4,4 lei/euro va conduce la o cerere de recapitalizare a bancilor straine prezente pe piata romaneasca", a spus Guda.

In 2011, potrivit datelor BNR, cursul mediu al leului in raport cu moneda nationala a crescut de la 4,2099 lei la 4,2379 lei.