"Vreau sa includ un amendament in urmatoarea lege a Finantelor pentru introducerea unei taxe de 90% pentru viitoarele bonusuri ale bancherilor", a declarat Lenihan in fata parlamentarilor irlandezi.

Acest proiect nu vizeaza bonusurile pe care Allied Irish Bank se pregateste sa le plateasca angajatilor, a indicat un purtator de cuvant al Ministerului de Finante.

Anut trecut, grupul bancar a acordat bonusuri de 55 de milioane de euro, potrivit postului public de radio RTE. In acest an, 2.400 de angajati ai Allied vor primi remuneratii aditionale de 16.700 de euro in medie.

Principalul partid de opozitie, Fine Gael, a calificat drept "scandaloase" aceste bonusuri si a solicitat introducerea unei taxe de 99%.

"Sa fim sinceri. Singurul motiv pentru care Allied poate plati acesti bani este pentru ca a fost salvat de contribuabili", a declarat James Reilly, unul dintre liderii Fine Gael.

Guvernul irlandez a prezentat marti Parlamentului cel mai sever buget de austeritate din istoria statului, cerut de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International in schimbul unui ajutor financiar de 85 de miliarde de euro.

Programul prevede ca zece miliarde de euro sunt disponibile imediat pentru recapitalizarea bancilor, institutiile aflandu-se in centrul crizei financiare care a ingenunchiat Irlanda.