"Intrucat nu vedem in saptamaniile viitoare o calmare a situatiei financiare europene, suntem in fata unor decizii majore pe care le vor lua in perioada urmatoare, probabilitatea este mare ca presiunile sa continue si, in consecinta, o clarificare, o detensionare a situatiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult, ar reveni increderea investitorilor", a spus Isarescu.

El a aratat ca "nu toti investitorii vor sa plece", multi fiind angajati pe termen lung in economia romaneasca si cu planuri de investitii, iar o clarificare a situatiei politice "ne-ar ajuta foarte mult", relateaza Mediafax.

In comunicatul Consiliului de Administratie, BNR a notat ca incertitudinea legat' de solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro suprapusa persistentei tensiunilor politice interne, genereaza iesiri nete de capital cu impact nefavorabil asupra cursului de schimb al leului.

Decelerarea ritmului de crestere a imprumuturilor in valuta a condus totodata la o temperare a expansiunii creditului acordat sectorului privat.

Cursul de schimb a revenit joi peste nivelul de 4,6 lei/euro, dupa ce la inceputul saptamanii a avut o usoara revigorare. Nivelul maxim istoric pentru euro a fost atins pe piata interbancara saptamana trecuta, marti, la 4,65 lei/euro, iar la nivelul referintei recordul a fost de 4,6397 lei/euro. Cursul BNR de joi este la distanta de trei bani fata de nivelul record.

“Exista date suficiente care justifica o prognoza diminuata privind cresterea economica“

Prognoza privind cresterea economica pentru acest an, de 1,5%, ar trebui diminuata, dupa datele privind evolutia de pana in prezent, in special la nivelul agriculturii, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca nu impartaseste prognoza BERD, de 0,8%, citat de Mediafax.

"Exista date suficiente inclusiv situatia din agricultura care justifica o prognoza cel putin partial diminuata in ceea ce priveste cresterea economica (...) Nu am zis ca impartasesc cifra BERD ci ca exista motive pentru revizuirea cresterii", a spus guvernatorul BNR.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, precum si pentru 2013, avertizand ca situatia externa dificila si criza politica interna ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.

O delegatie a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla in aceste zile la Bucuresti, avand pe ordinea de zi a discutiilor inclusiv revizuirea in jos a prognozei de crestere economica pentru acest an si 2013.