Isarescu a afirmat, intr-un discurs tinut la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, ca intr-o economie de piata cine a consumat a platit, iar daca nu respecta acest principiu este "eliminat din club".

"Trebuie rezolvata problema arieratelor. Iarasi am intrat in arierate, desi credeam ca am scapat de ele. Nu ne platim datoriile. Nu este economie de piata. Intr-o economie de piata ai consumat, ai platit. Este un obicei care te scoate din club, te elimina, consumi si nu platesti. Este un sport national, iar acum nu plateste nici statul. Statul trebuie sa dea exemplu despre plata la timp a obligatiilor sale, nu sa dea exemplu negativ, pentru ca atunci s-a stricat toata atmosfera economiei de piata", a afirmat guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a participat la manifestarile dedicate implinirii a 90 de ani de la infiintarea primei institutii de invatamant economic superior in limba romana, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale.

Presedintele Traian Basescu declara, joi, ca "a devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri sa nu respecte legea", seful statului sustinand ca si patronatele au o responsabilitate fata de stat.

"A devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri nerespectarea legii", a spus seful statului la conferinta "Parteneriat pentru crestere economica in 2011', organizata de "Ziarul Financiar" si Consiliul Investitorilor Straini.

Basescu a precizat ca este vorba despre munca la negru si neplata taxelor.

Romania va solicita FMI a sasea derogare de la inceputul acordului stand-by privind atingerea tintei de arierate. FMI a cerut Guvernului, la misiunea de evaluare a acordului, sa plateasca o parte semnificativa din arierate ca preconditie pentru urmatoarea transa, dupa ce a constatat ca la datoriile statului s-au adaugat din luna septembrie obligatii de 1 miliard de lei numai la sanatate, desi s-au achitat 2 miliarde lei catre acest sector.

Arieratele statului (restante de plata de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la doua miliarde de lei, aproape dublu fata de tinta stabilita in acordul cu FMI pentru jumatatea anului, de 1,09 miliarde lei, cresterea fata de luna martie fiind de 240 milioane lei.

Platile restante ale statului catre companiile private s-au redus pe parcursul acestui an cu doar 500 milioane de lei, valoarea arieratelor totalizand 1,5 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie.