"Depinde care este guvernul care va veni, daca va veni un guvern serios si va asigura continuitatea... Nu aici este problema, nu sprijinim niciun fel de guvern, pentru ca nu avem voie sa facem politica, sprijinim un program care este inevitabil din punct de vedere al ajustarii. Se pot gasi variante in ceea ce priveste maniera, intrumentele folosite pentru ajustare", a spus Isarescu intr-un interviu la Radio Romania Actualitati (RRA), dupa ce a fost intrebat ce se va intampla din punct de vedere al stabilitatii macroeconomice daca Guvernul va fi schimbat peste patru luni.

Intrebat de ce nu a acceptat in aceasta perioada pozitia de premier, Isarescu a raspuns ca a ocupat o data aceasta pozitie, iar "un ulcior nu merge de doua ori la apa".

"Am dat definitia primului ministru, am zis ca este o treaba foarte grea si trebuie sa aiba sub 60 de ani, eu am trecut spre 62 de ani", a continuat Isarescu.

Presedintele Traian Basescu declara anul trecut in octombrie ca cea mai buna solutie pentru postul de premier ar fi fost Mugur Isarescu, dar miscarea ar fi pus un semn de intrebare pe capacitatea BNR de a face fata perioadei de criza.

"Nu puteai sa iei guvernatorul de la BNR si sa-l duci la guvern" spunea atunci Basescu.

Mugur Isarescu a fost premier din decembrie 1999 pana in noiembrie 2000, cand a candidat la Presedintie, insa a obtinut in primul tur de scrutin doar 9,5% din voturi.

Ajustarea sectorului public tebuie continuata si finalizata, desi exista rezistenta din partea sistemului, pentru ca intarzierile ar putea duce la o corectie din partea pietei, mult mai dureroasa si brutala, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Acum ajustarea si marea dificultate apare in sectorul bugetar si aici este o anumita rezistenta la schimbare. Eu nu spun ca nu este motivata, spun un singur lucru, ca este inevitabila si ea. Sa nu ajungem in situatia in care rezistam, rezistam, platim si costurile intarzierii, si pana la urma ajustarea se face brutal de catre fortele pietei", a spus Isarescu intr-un interviu la Radio Romania Actualitati.

Guvernatorul BNR a explicat ca in situatia unei ajustari inevitabile, "strangerea curelei" se poate poate realiza fie prin majorarea de impozite, ceea ce s-a intamplat deja, fie prin reducerea veniturilor nominale.

"Daca nu facem nici asa nici asa, mesajul meu este ca piata o va face si o va face salbatic, o va face cu o forta distrugatoare si o face si nedrept, prin inflatie, prin depreciere de cursuri", a explicat Isarescu.

In opinia oficialului BNR, daca Romania nu avea acord cu FMI ajustarea deficitului extern s-ar fi facut mult mai rapid, nu de la 12% la 5% din PIB, ci de la 12% PIB la 0, adica populatia ar fi consumat doar cat se producea.

"Scaderea n-ar fi fost de 7% pe medie, ci de 10%, sau chiar de 12% (...) Era chiar insuportabil. De multe ori vedem pacatul chiar in asistenta pe care o avem. Marele necaz acum este ca avem acord cu Fondul, pentru ca el ne pune conditii. Cine-ti da bani fara conditii, mai ales daca tebuie sa faci reforme?", a mai spus Isarescu.

El s-a aratat convins ca Romania va primi urmatoarea transa din acordul stand-by cu FMI, aratand ca singura problema a autoritatilor este modul greoi si "galagios" cu care pun in aplicare masurile.

"Noi pana la urma le facem, ceea ce nu este bine este ca le facem cu multa galagie, indaratnicie. Dupa ce ca le facem, ne creem si conditii de neincredere (...) Orice se plateste in lumea asta a banului, intr-o economie de piata (...) Daca le facem cu multa zarva mai platim un cost in plus", a explicat Isarescu.

Potrivit guvernatorului bancii centrale, conditionalitatile din acord sunt mai degraba ale Comsiei Europene decat ale FMI, sunt conditiile clubului in care ne-am dorit sa intram.

"FMI este mai vocal pentru ca echipele tehnice au mai multa experienta. Regulile sunt ale clubului in care am vrut sa intram si in care am intrat. Sunt mai mult conditionalitatile Comisiei Europene", a continuat oficialul BNR.

El a aratat ca BNR a negociat acordul stand-by impreuna cu Guvernul, dar mai putin de 20% din conditionalitati revin bancii centrale si 80% sunt atribute ale Guvernului si institutiilor guvernamentale, inclusiv ale Parlamentului, intr-o acceptiune mai larga..

"O regula a UE este ca ajustarile sa se faca barbateste, pe fata. Sa spui: dom'le, am dat prea mult. Au crescut prea mult salariile, nu 80%, cat am dat in 2007 - 2008, ci 50% se poate da. Daca s-ar spune asa, ar apartea altfel ajustarea", a explicat Isarescu.

In opinia guvernatorului BNR, UE va accepta in lipsa unei restrangeri a cheltuielilor o ajustare prin majorare de taxe, dar nu va fi de acord cu o corectie prin inflatie.

"Europa a suferit prea mult din cauza inflatiei. Inflatia ii afecteaza in primul rand pe cei saraci, cei cu venituri fixe, pe pensionari, creeaza distorsiuni. Ma socheaza cum iau amploare aceste mesaje inflationiste", a mai spus Isarescu.