"In ianuarie 2010, BNR a decis ca si Romania sa se conecteze la acest sistem înainte de a adopta moneda euro, urmand exemplul altor state membre din afara zonei euro. În prezent, doar Cehia, Ungaria, Suedia si Marea Britanie nu sunt conectate la Target2", a spus Isarescu in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit guvernatorului BNR, implementarea unei componente nationale a Target2 este obligatorie numai pentru statele membre care adopta moneda unica, scrie Mediafax.

Sistemul Target a fost infiintat de bancile centrale din zona euro la sfarsitul anilor '90, prin interconectarea a 17 sisteme nationale. Din punct de vedere juridic, Target 2, sistem dezvoltat in 2007, este structurat ca o multitudine de sisteme de plati nationale. Din punct de vedere tehnic, sistemul este dezvoltat si operat de bancile centrale din Germania, Franta si Italia.

Cei interesati sa tranzactioneze platile in euro prin intermediul Target 2, o pot face la una din urmatoarele institutii financiare: Alpha Bank, CR Firenze, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Feroviara, Banca de Export Import a Romaniei EXIMBANK, Banca Transilvania, Bank Leumi, CEC Bank, Citibank Europe plc. Dublin, Credit Europe Bank, Emporiki Bank, Garanti Bank, Libra Bank, Marfin Bank, MKB Romexterra Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank, UniCredit Tiriac Bank.

Mugur Isarescu a explicat ca cele 22 de banci care participa, in prezent, la acest sistem, beneficiaza de avantaje precum decontari imediate, costuri mai reduse si eficienta mai mare atat pentru platile nationale, cat si transfrontaliere.

"Prin introducerea acestui sistem, BNR a raspuns atat necesitatilor bancare, cat si necesitatilor mediului de afaceri, sistemul oferind un canal sigur, rapid si eficient pentru prcesarea interbancara a platilor", a spus guvernatorul BNR.

Oficialul BNR spune ca si alte banci vor putea solicita conectarea la sistem, pe masura ce indeplinesc conditiile de participare.

Bancile care nu participa din 4 iulie la acest sistem isi vor putea realiza in continuare tranzactiile de plata in euro prin intermediul bancilor corespondente, localizate in afara granitelor tarii sau, dupa caz, a bancilor-mama.

Sistemul tehnologic indeplineste una din preconditiile esentiale pentru adoptarea monedei euro, respectiv existenta unei componente nationale TARGET2, prin intermediul careia sa se implementeze politica monetara unica a Eurosistemului (sistemul bancilor centrale ale statelor membre ale UE care au adoptat moneda euro), atunci cand BNR va fi membra a acestui sistem.

Chiar daca sistemul este destinat, in principal, tranzactiilor de plata de mare valoare, prin intermediul noului sistem tehnologic se pot procesa si tranzactii de mica valoare.

Aproape 60% din tranzactiile de plata decontate prin sistemul TARGET2 la nivel european reprezinta plati ale clientilor, in general, de mica valoare.

TARGET2 este unul dintre primele trei sisteme de plati de mare valoare din lume, alaturi de Fedwire si CLS, prin sistem putand fi transmise plati in euro catre aproape 60.000 de banci din intreaga lume. TARGET2 detine 91% din valoarea totala a platilor in euro procesate de toate sistemele de plati de mare valoare din lume. Anul trecut, prin acest sistem s-au decontat 89 milioane de plati, cu o valoare totala de aproximativ 600.000 de miliarde de euro.