"Autoritatile pot face multe lucruri, extrem de palpabile, precum reducerea birocratiei, care inabuse economia. Este valabila pentru toate companiile, dar pentru IMM-uri este vitala. (...) Birocratia poate sa coste un IMM pe saptamana cateva procente bune din cifra de afaceri", a spus Isarescu la un seminar pe tema intreprinderilor mici si mijlocii.

El a afirmat ca autoritatile pot de asemenea sa stimuleze IMM-urile prin renuntarea la o buna parte din controalele excesive, unele administrative, in conditiile in care acestea nu reduc economia subterana.

"Al treilea lucru extrem de important pe care poate sa il faca autoritatea statului este ameliorarea climatului de afaceri, incepand chiar de la schimbarea acestei confuzii intre afaceri si afacerism. (...) In ultimii 20 de ani am avut multi care au intarit aceasta confuzie. Prea multi tunari s-au dezvoltat sub numele de afaceristi", a continuat guvernatorul bancii centrale.

El a concluzionat ca daca se asigura macrostabilitatea, predictibilitatea, un cadru stimulativ si este redusa birocratia IMM-urile vor crea mai multe locuri de munca si valoarea adaugata.

"Cresterea economica adevarata inseamna valoare adaugata", a spus oficialul bancii centrale.

El a aratat ca exista sute de mii de persoane care au avut curajul de a face afaceri.

"Numarul de falimente a fost prezentat cu tenta politica, pe cand in realitate fluxul acesta este normal. Esecul in afaceri la nivel de IMM-uri este o regula, nu o exceptie", a declarat Isarescu.

El a precizat ca, in 2009 cifra de afaceri a IMM-urilor reprezenta peste 60% din rulajul tuturor firmelor din Romania.