Intr-un interviu acordat miercuri pentru PRO TV si incont.ro, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a spus ca institutia financiara internationala "nu s-a discutat niciodata un numar de oameni care trebuie disponibilizati".

"Problema de fond este legata de modul cum poti sa actionezi ca administratia publica sa fie mai eficienta. Este clar ca in ultima perioada de timp numarul celor angajati in segmentul public a fost foarte mare. Nu intotdeauna si calitatea serviciului a crescut in mod corespunzator", a subliniat fostul ministru de Finante.

De asemenea, Mihai Tanasescu acuza subiectivismul prin care s-au facut anumite angajari in sistemul public si a punctat ca solutia corecta este restructurarea administratiei de stat "plecand de la un set de criterii bine determinate si care sa fie respectate de toata lumea".

Reprezentantul Romaniei la FMI impartaseste chiar o experienta personala pe care a avut-o la un spital din Romania si lasa astfel sa se inteleaga cine ar trebui sa plece acasa.

"Am avut neplacutul prilej de a ma duce in spital in aceste zile. Am constatat ca serviciul public al doctorului este de foarte buna calitate, dar pana ajungi la doctor trebuie sa treci prin foarte multe usi : un portar, o liftiera, un alt portar. Probabil ca a creste modul de folosire a banului public catre segmentul de sanatate inseamna si o revizuire a modului in care acesti bani sunt cheltuiti. Sunt prea multi portari? Probabil ca da!", a mai spus el.

In opinia oficialului roman, "restructurarea nu inseamna neaparat oameni dati afara".

"Problema eficientizarii unei companii tine de la modul in care managementul aplica anumite reguli si de modul in care banii companiei sunt cheltuiti. Cele mai multe companii de stat primesc subventii din banul public. O mai mare atentie asupra modului in care acest companii isi vor dramui resursele este o problema de restructurare. Nu inseamna neaparat oameni dati afara, inseamna un management mai bun al resurselor de care dispun aceste companii ", a mai aratat reprezentantul Romaniei la FMI.

"Daca vom merge din nou pe principiul ca lasam verisoara, varul sau eu stiu ruda unuia sau altuia intr-o functie chiar daca nu este foarte bine pregatita pentru acest lucru, vom gresi", a explicat oficialul.

Planul FMI pare simplu. Fondul vrea sa pregateasca economia Romaniei pentru relansare, dupa ce vom iesi din criza.

Jeffrey Franks (foto), seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu tara noastra, a declarat la Viena ca pentru acest an, FMI are o agenda ambitioasa de reforme si programe in Romania, a caror implementare va pregati economia pentru relansare dupa trecerea crizei mondiale.   

"Sunt optimist ca putem face progrese importante in 2010 si cand criza se va incheia economia va fi pregatita pentru relansare", a spus Franks.

El a aratat ca acordul cu Romania nu a fost niciodata considerat in pericol de deraiere, fiind necesare doar unele amanari din cauza alegerilor.

"A fost o pauza de inteles din cauza crizei politice", a adaugat oficialul FMI. Franks crede ca 2010 va fi un an de reintoarcere a economiei in zona de crestere, iar Romania ar putea reprezenta o "poveste de succes".

O misiune FMI, insotita de experti ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, se afla incepand de miercuri la Bucuresti pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro. La aceasta suma s-ar putea adauga un miliard de euro, reprezentand urmatoarea transa din imprumutul acordat de Comisia Europeana.