In perioada ianuarie - aprilie 2009, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 9,35 miliarde lei, respectiv 1,8% din PIB.

"Conform datelor provizorii, executia bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului s-a incheiat cu un deficit estimat de 12,1 miliarde lei, superior cu 0,35 puncte procentuale ca pondere in PIB fata de aceeasi perioada a anului trecut", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat in primele patru luni ale anului curent au fost in suma de 52,6 miliarde lei, cu 1,2% mai mici fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.

Veniturile au reprezentat 9,8% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 538,9 miliarde lei.

Cheltuielile au cumulat 64,7 miliarde lei, in crestere, in termeni nominali, cu 3,4% fata de aceeasi perioada a anului anterior, insa au scazut cu 0,7 puncte procentuale ca procent din PIB. Totodata, cheltuielile au reprezentat 12% din PIB.

La principalele venituri s-au mentinut diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, TVA a scazut cu 9,2%, impozitul pe venit cu 7,3%, impozitul pe profit - 4,6%, contributiile de asigurari sociale - 3,6%.

"Se observa o imbunatatire a absorbtiei fondurilor de postaderare, sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana fiind mai mari cu 1,1 miliarde lei comparativ cu perioada corespunzatoare anului precedent", se arata intr-un comunicat de vineri al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Incasarile din accize au scazut cu 71,9 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent desi nivelul de taxare al acestora a crescut de la inceputul anului curent, in timp ce veniturile nefiscale au crescut cu 652,6 milioane lei.

Din accize a fost acumulata suma de 4,52 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB, iar veniturile nefiscale au ajuns la 5,41 miliarde lei, valoare reprezentând 1% din PIB.

Cheltuielile de personal au insumat 15,97 miliarde lei (3% din PIB) si sunt cu 6,1% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In acelasi timp, cheltuielile cu bunuri si servicii au urcat cu 6,7% fata de valoarea din intevalul similar din 2009, la 8,63 miliarde lei (1,6% din PIB), datorita cresterii inregistrate la bugetele locale cu 13,5%, cu toate ca la bugetul de stat s-a inregistrat o diminuare a acestor cheltuieli cu 3,5%.

La bugetul de stat cheltuielile cu bunuri si servicii au insumat 1,11 miliarde lei, iar la bugetele locale acestea au ajuns la 3,26 miliarde lei.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 14,5% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, la 23,45 miliarde lei (4,4% din PIB), cea mai mare crestere, de 111,3%, fiind inregistrata la asigurarile pentru somaj, iar la bugetele administratiilor locale au urcat 40,8%.

Totodata, au crescut, cu 22,7%, si cheltuielile cu dobanzi ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti. Pentru dobanzi s-au platit 2,07 miliarde lei (0,4% din PIB).

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, in suma de 8,02 miliarde lei, s-au majorat cu 4,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent reprezentând 12,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa reduca cheltuielile publice, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8%, astfel incat salariile din sectorul bugetar ar urma sa scada cu 25%, iar pensiile cu 15%.