Aceasta regiune, amplasata pe malurile Volgai in vecinatatea Marii Caspice, in care locuiesc circa 500.000 de oameni, este atat de bogata in resurse, incat reprezentantii locali nici nu au putut raspunde cu precizie cand au fost intrebati de potentialul de petrol si gaze.

"Nu va pot spune exact, dar va pot da un exemplu. Gazprom extrage de 15 ani cate 12 miliarde de metri cubi de gaze anual din Astrahan si 8 milioane de tone de petrol (echivalentul intregii productii de gaze a Romaniei si de doua ori mai mult fata de productia nationala de petrol - n.red.), iar pana acum a fost epuizat cam 6% din potential", a spus Constantin Markelov, un reprezentant al administratiei locale din Astrahan.

Mai mult, costurile de productie pentru extragerea "aurului negru" sunt incredibil de mici. Reprezentantii Lukoil spun ca pe uscat un baril de petrol se extrage cu costuri mai mici de 6 dolari, de aproape trei ori mai ieftin com­pa­ra­tiv cu costurile Petrom, si ca abia offshore, acolo unde investitiile necesare sunt foarte mari, costurile ajung pana la nivelul de 16 dolari pe baril.

Tinand cont de toate aceste resurse, dar si de apropierea de Marea Caspica, Astrahan ar fi trebuit sa fie cel putin teoretic un oras potent din punct de vedere financiar. In realitate lucrurile stau altfel, iar contrastele intre bogatie si saracie, intre cladirile cu zeci de etaje imbracate in sticla si casele din lemn care stau sa cada este sunt izbitoare.

Citeste continuarea reportajului pe www.zf.ro!