In cele opt vizite oficiale sau de stat pe care le-a avut in 2010, presedintele Traian Basescu nu a luat cu el in avion oameni de afaceri, iar contractele semnate de companii romanesti in strainatate, in timpul unor astfel de vizite, sunt zero.

De-a lungul a sase ani de mandat, presedintele a ezitat sa-i ia in delegatiile sale in strainatate pe oamenii de afaceri locali, spre deosebire de omologii sai din Vest, care umplu avioanele in primul rand cu delegatiile oamenilor de afaceri.

Intr-o lume in care lupta pentru piete devine din ce in ce mai dura, usile deschise de oamenii politici devin o arma. Doar in vizita din India presedintele Frantei a fost insotit de 50 de delegatii ale celor mai puternice companii franceze.

"Orice presedinte ii ia pe oamenii de afaceri cu el in delegatiile oficiale, dar la noi nu s-a intamplat acest lucru", remarca Ioan Niculae, actionarul grupului InterAgro, cel mai mare grup agricol din Romania, cu afaceri de 310 mil. euro in 2009, care nu a mers niciodata cu presedintele intr-o delegatie oficiala.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar!